Proiect de monitorizare a calității apei în comuna gorjeană Peștișani! Fundația locală Valea Bistriței a demarat un proiect prin care și-a propus să verifice calitatea apei pe care o consumă oamenii din localitate, fiind pentru prima dată când o organizație înființață la nivel local își propune un astfel de obiectiv.
Potrivit vicepreședintelui Fundației Valea Bistriței, Cătălin Șchiopu (foto), organizația prelevează o sută de probe din cele șapte sate ale comunei Peștișani, din fântânile publice, private, rețele de distribuție a apei și râul Bistrița.
„E un proiect unic la nivel național, făcut de o fundație. Am contractat o firmă acreditată RENAR astfel încât rezultatele să nu poată fi contestate. Se recoltează probe pentru indicatori fizico-chimici și biologici. Fiecare probă se colectează în vase separate, se vor duce la laborator, iar pentru fiecare dintre acestea se va emite un buletin de analiză astfel încât să constatăm dacă sunt sau nu depășiți indicatorii. Pe baza indicatorilor și a localizării punctelor vom face o hartă de distribuție a potențialelor probleme”, a declarat Șchiopu, pentru Green Report.
El a atras atenția că apa poate fi contaminată de dejecțiile animaliere, fosele septice, iar apa poate arăta normal, dar să aibă încărcări de nitrați, nitriți sau compuși biologici. Pentru fiecare indicator există o procedură standardizată, în laborator se compară și se verifică dacă există depășiri față de normele în vigoare.
Cea mai periculoasă problemă care poate apărea din cauza apei contaminate este cianoza, care îi afectează mai puțin pe adulți, dar la sugari poate duce până la deces.
„Problema apei este foarte gravă. Dacă se vor găsi indicatori depășiți, oamenii nu au nicio posibilitate să o decontamineze. Singura posibilitate e să consume apă îmbuteliată”, a mai spus Cătălin Șchiopu.
Acest proiect este realizat în colaborare cu Bankwatch şi este sponsorizat de un grant oferit de RUF – Romanian United Fund , in valoare de 100.000 RON.
Fundația Valea Bistriței a apărut după ce oamenii din Peștișani s-au unit pentru a stopa un proiect minier care urma să fie demarat lângă casele lor.
Citește și: „Duhul Aurului” din Roșia Montană ajunge în foaierul Senatului