Culturile eco, dublate in 2012

Daca intr-un an suprafetele cultivate eco aproape s-au dublat, in ultimii 5 ani, din 2007 si pana in 2012, acestea au crescut de doar 4 ori

Anul trecut, suprafetele agricole cultivate in sistem ecologic au crescut cu 45% fata de 2011, reprezentand 450.000 hectare (3,38%) din totalul suprafetei agricole utilizate a Romaniei, potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Daca intr-un an suprafetele cultivate eco aproape s-au dublat, in ultimii 5 ani, din 2007 si pana in 2012, acestea au crescut de aproape 4 ori. In 2007, suprafata totala cultivata dupa metoda de productie ecologica a fost de  131.448 hectare,  dintre care 46.865 hectare inseamna suprafata in conversie si 84.585 hectare suprafata certificata ecologic.

Peste 26.000 de operatori, in agricultura eco

Numarul operatorilor, producatori, procesatori si comercianti, importatori si exportatori, inregistrati in sistemul de agricultura ecologica la MADR, in 2012, este de 26.736.

Doar 103 dintre operatorii din agricultura eco reprezinta segmentul de procesare

Incepand cu anul 2010, numarul operatorilor a crescut anual de aproximativ trei ori fata de anul precedent. Aceasta s-a datorat in special masurilor de sprijin existente pentru perioada de conversie, sustin oficialii MADR. 103 dintre operatori reprezinta segmentul de procesare, 211 segmentul de comercializare, iar 26.390 sunt producatori agricoli.

“Cred ca la acest moment,  avand in vedere constrangerile bugetare si ceea ce se intampla pe piata mondiala, Romania ar trebui sa orienteze masurile de sprijin pe care le are la dispozitie cu precadere catre acele produse care au cautare pe piata, iar produsele ecologice se bucura de o piata de desfacere extraordinara”, a declarat ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Daniel Constantin.

Pasuni bio pe 165.000 hectare

Suprafetele de pasuni si plante furajere detin cea mai mare pondere in totalul suprafetelor, 44% (aproximativ 165.000 hectare),  urmate de cereale, (130.000 hectare), oleaginoase si proteice, 22%, (105.000 hectare). Suprafetele cultivate cu pomi fructiferi, vita-de-vie si legume au ponderea cea mai scazuta, 2%, respectiv 1%.

160.000 de oi si capre, hranite ecologic

In 2012 s-a inregistrat si cresterea efectivelor de animale hranite si ingrijite dupa metoda ecologica, in special la ovine si caprine, 160.000 capete; 85.000 capete gaini ouatoare si 60.000 capete vaci de lapte. In sectorul apicol, in anul 2012 au fost inregistrate 102.881 familii de albine.

Agricultura eco incepe sa castige teren insa lipsa unui sector de productie si procesare puternic impiedica atingerea potentialului acestui sector in tara noastra.

Bio Romania: “Romania, o piata de export pentru produsele bio”

“Romania este inca o piata de export de astfel de produse, dar ca materie prima, nu ca alimente procesate. Aceasta materie prima pe care noi o exportam este prelucrata in Germania si Belgia si se intoarce pe piata romaneasca, dar la preturi de 4-5 ori mai mari”, a declarat, pentru Green Report, Marian Cioceanu, presedintele Bio Romania.

Suprafata totala cultivata dupa metoda de productie ecologica in perioada 2007-2012

Potrivit MADR, in ceea ce priveste sectorul de produse procesate, in anul 2012 s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de procesatori (de la 48 unitati in anul 2007 la 103 in 2012), iar gama sortimentala de produse ecologice a fost mult mai diversificata cuprinzand produse procesate din lapte de vaca si oaie (telemea, swaitzer, unt, smantana etc.), produse procesate din soia (lapte, tofu, pate, crochete), ulei din floarea soarelui, sortimente variate de produse de panificatie (paine, paste fainoase, fursecuri) produse procesate din orez, fulgi de cereale, ceaiuri din plante, sucuri din fructe de padure, produse procesate din seminte de canepa, subproduse apicole (ceara, propolis, polen), produse procesate din carne de porc (carnati, jambon) si vin ecologic.

“Politica de sustinere a agriculturii ecologice in Romania ar trebui sa promoveze: sprijinul financiar pentru terenurile care intra in conversie catre sistemul agriculturii ecologice; sustinerea taxei de certificare din bugetul national pentru micii fermieri; marirea intensitatii sprijinului financiar pentru investitiile in sectorul de procesare bio (pana la 80% fonduri nerambursabile); certificarea de grup, in special in zona de deal-munte a micilor fermieri si intensificarea actiunilor de constientizare a consumatorilor asupra beneficiilor agriculturii ecologice pentru sanatatea naturii si a omului”, a mai spus Marian Cioceanu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri