Cuiburi artificiale pentru vulturul codalb, in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) implementeaza in perioada 1.03.2009 – 29.02.2012 proiectul DANUBEPARKS: Reteaua de Arii Protejate Dunarene – Dezvoltarea si Implementarea de Strategii Transnationale pentru Conservarea Patrimoniului Natural al Dunarii se arata intr-un comunicat.

Prin proiectul DANUBEPARKS acest program s-a extins si in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii unde vulturul codalb este destul de rar intalnit. Ca urmare s-au luat o serie de masuri dintre care am putea enumera amplasarea de hranitori, monitorizarea prin inelare si crearea de cuiburi artificiale.

Printre obiectivele acestui proiect se numara si imbunatatirea conservarii speciilor emblematice in ariile naturale protejate dunarene. Dintre acestea, vulturul codalb (Haliaeetus albicilla), considerat o specie pe cale de disparitie, constituie subiectul unui program international de monitorizare, initiat inca de la mijlocul anilor ‘70 de Suedia si la care, ulterior, au aderat toate tarile din nordul Europei.

Codalbii sunt pasari de talie mare care traiesc zeci de ani in perechi stabile si cu teritoriul ocupat de familie, acesta fiind bine delimitat prin zbor si strigate teritoriale, iar uneori chiar prin lupte efective corp la corp. Unele din cuiburi sunt cunoscute de decenii iar altele sunt recente.

Cuiburile vechi ale codalbilor, inlocuite

Totusi, necesitatea construirii cuiburilor noi nu este un rezultat al cresterii efectivelor, desi aceasta are o tendinta in usoara crestere in ultimele decenii. Mai degraba este vorba de o inlocuire treptata a cuiburilor vechi, cu volume de peste 1 m³, materialul fiind acumulat de-a lungul anilor. Aceste cuiburi sunt deseori doborate impreuna cu crengile pe care sunt construite, uneori chiar si arborii in totalitate din cauza furtunilor, mai ales daca materialul cuibului s-a imbibat de apa in urma precipitatiilor.

O actiune a proiectului DANUBEPARKS a fost realizarea de cuiburi artificiale pentru a oferi posibilitatea de crestere a populatiei de codalbi in RBDD. Prin urmare, in perioada 2010 – 2011 s-au construit 10 cuiburi de codalb, amplasate in zonele cu cea mai mica influenta deranjanta a omului.

In perioada februarie – august 2011 s-a desfasurat cea de-a IV-a etapa, finala, pentru amplasarea ultimelor doua cuiburi pentru vulturul codalb pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, si evaluarea situatiei tuturor cuiburilor artificiale montate.

In perioada 2010-2011 s-au construit 10 cuiburi de codalb

Pentru stabilirea zonelor de amplasare a celor zece cuiburi artificiale de codalbi construite s-au avut in vedere o serie de criterii. Astfel, s-a tinut cont de zonele neinundate, cu un grad de disturbanta redus, de prezenta ofertei trofice si de distanta fata de alte cuiburi de codalbi ocupate.

Cuiburile au fost construite respectandu-se anumite etape, respectiv: alegerea arboretelui si pozitiei cuibului in arbore, catararea, construirea bazei cuibului, fixarea colacelor, umplerea cuibului cu crengi si fixarea cuibului.

De asemenea s-a realizat o evaluare a situatiei cuiburilor construite in etapele anterioare. Din observatiile efectuate in teren in perioada iunie – iulie a.c. a reiesit ca toate cuiburile sunt in stare buna.

Rezultatele cu privire la ocuparea si starea cuiburilor vor fi monitorizate in urmatorii ani si de catre agentii ecologi ai ARBDD si luarea de catre acestia a unor masuri suplimentare de protectie ca: prevenirea taierilor de arbori, interzicerea instalarii de tabere pescaresti la mai putin de 1 km, supravegherea incendierilor de stuf in apropiere etc.
,

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri