Cu 40% mai puține incendii și victime din cauza folosirii greșite a surselor de energie

În aria de acoperire a companiei E.ON (jumătatea nordică a țării), numărul de intoxicații și asfixii cu monoxid de carbon a scăzut în ultimii ani cu 500 (40%), iar cel al victimelor – cu 100 (44%). Reprezentanții companiei au apreciat că scăderea se datorează într-o bună măsură campaniilor de educare desfășurate în ultimii 3 ani de zile, împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

09_17_eon_siguranta

„În România, gradul de conștientizare în ceea ce privește siguranța este foarte mic. Prin campaniile noastre, încercăm să îmbunătățim situația. În ultimii 10 ani, am alocat mai mult de 1.3 miliarde de euro pentru programul de investiții, care cuprinde și îmbunătățirea izolării circuitelor. Totodată, investim foarte mult și în campanii de educare, mai ales pentru informarea tinerei generații, care transmite la rândul ei informația către părinți.”, a declarat Frank Hajdinjak, director General al E.ON România.

E.ON România și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au desfășurat până acum peste 33.000 de acțiuni de educare pe teme legate de siguranța folosirii surselor de energie. În cadrul lor, au distribuit peste 2,1 materiale (afișe, flyere, brosuri), informând astfel aproximativ 2 milioane de persoane.

Raed Arafat, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a explicat rolul acestor inițiative:

„Cel mai ieftin lucru este să previi, cel mai scump lucru este să pierzi oameni, să pierzi copii, să piezi bunurile materiale pentru care ai muncit o viață întreagă, pentru că ai vrut să faci o improvizație. Orice improvizație poate omorî. ”

Improvizațiile, principala preocupare a autorităților

Aproximativ 34% dintre incidentele înregistrate de IGSU au fost cauzate de amplasarea greșită a coșurilor de fum sau de folosirea lor chiar și atunci când s-au defectat. Utilizarea unor instalații și echipamente electrice cu defecțiuni sau cu improvizații este responsabilă pentru 22% dintre accidente, iar folosirea greșită a mijloacelor de încălzire pe bază de gaze sau alte tipuri de combustibil au provocat la rândul lor 16,5% dintre incidente.

Prin intermediul campaniilor desfășurate, E.ON și IGSU au încercat să descurajeze populația să mai folosească instalații defecte sau să facă improvizații pentru a sustrage curent și gaz din rețea.

„Din cauza manevrelor efectuate, pierdem multă electricitate și gaz. Însă, pierderile noastre nu se compară cu cele ale oamenilor care fac improvizații, care astfel își pun în pericol propria viață, dar și viețile membrilor familiei și ale vecinilor.”, a avertizat Frank Hajdinjak.

Prevenire prin campanii în mass-media și discuții publice

E.ON România și IGSU au desfășurat până acum 3 campanii în mass-media.

În Campania „F.O.C – Flăcările Omoară Copii”, au încercat să prevină părinții asupra pericolului la care își supun copiii, lăsându-i singuri în casă:

 

Campania „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale” atrage atenția asupra pericolului de accidente cauzate de intervenții neautorizate la instalațiile de energie.

 

Campania „ R.I.S.C. – Siguranța nu e un joc de noroc!” insistă asupra aceluiași aspect:

 

De asemenea, la începutul acestui an, E.ON România s-a alăturat unei campanii inițiate de Ministerul Afacerilor Interne, pentru informarea populației asupra măsurilor de siguranță care trebuie luate înainte, în timpul sau după cutremure.

Pe lângă campaniile din mass-media, E-ON și IGSU au organizat exerciții de simulare în școli și licee, dar și discuții cu autorități locale și asociații de locatari.

În completarea acestor acțiuni, Raed Arafat a sugerat instalarea de deterctoare simple de gaz și fum, al căror cost este de între 5 și 15 euro. Frank Hajdinjak a precizat că E.ON a început deja dotarea gratuită a 700 de locuințe cu astfel de dispozitive, pentru a proteja persoanele aflate în situații de risc (persoane în vârstă sau persoane care nu se pot preocupa singure pentru propria siguranță).

 

Citește și:

Peste 1,5 milioane de români, alături de E.ON și IGSU, în parteneriatul pentru siguranță

E.ON si IGSU, din nou “Impreuna pentru siguranta”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri