Cu 2% mai multi romani racordati la canalizare

Gradul de racordare a romanilor la retelele de canalizare a crescut cu aproximativ 2% in ultimele 6 luni, potrivit unui raport al Administratiei Nationale “Apele Romane” (ANAR) publicat astazi.

Astfel, la sfarsitul lunii iunie 2010, gradul de racordare a locuitorilor la sistemele de canalizare era de 53,58%, fata de 52,06%, cat era in decembrie 2009.

In acelasi interval de timp a crescut usor si gradul de racordare a romanilor la statiile de epurare, acesta fiind de 43,01%, fata de 42,78% cat era la sfarsitul lui 2009.

Cu o floare nu se face primavara

Desi exista o crestere continua, aceasta nu are un ritm suficient de alert pentru a putea respecta normele UE. Potrivit angajamentelor Romaniei la UE privind epurarea apelor uzate urbane, la sfarsitul anului 2010 gradul de racordare a locuitorilor la canalizare ar fi trebuit sa fie de 61%. Aceasta inseamna o crestere de 8%, pe care, calculand dupa ritmul actual de racordare, tara noastra o va atinge in abia trei ani.

Brasov, Bucuresti, Cluj sunt judetele cu gradele cele mai mari de racordare la retelele de canalizare, respectiv peste 70%. La celalalt pol, al codasilor, se afla judetele Giurgiu, Dambovita, Teleorman si Arad, unde gradul de racordare la retelele de canalizare este sub 25%. Aceasta inseamna ca doar unul din patru locuitori din aceste judete deverseaza dejectiile in canalizare, restul luand calea raurilor si panzelor freatice.

Bucurestiul sta cel mai bine la capitolul canalizare, insa tot departe de normele UE. Gradul de racordare a locuitorilor sai la retea este de 94%, tinta europeana fiind de 100% pana la sfarsitul acestui an. In ce priveste statia de epurare, pana la sfarsitul anului trebuie construita prima treapta a statiei de epurare a Bucurestiului.

50.000 de kilometri de retea pana in 2018

Romania este nevoita ca, pana in 2018, sa construiasca 50.000 de kilometri de retea de canalizare, potrivit tratatului de aderare negociat cu UE.

La ora actuala, la nivelul Romaniei, 21.191 kilometri de retele de canalizare sunt in executie din care, in prima jumatate a lui 2010, s-au executat 521 kilometri de retea de canalizare si din care, la randul lor, doar 75 kilometri finalizati. La sfarsitul anului 2009 s-au construit aproximativ 1.000 kilometri, din care doar 80 kilometri erau functionali.

Sorina Covrig
Foto: treehugger.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri