Managerii departamentelor de Responsabilitate Sociala Corporativa (CSR) din companii trebuie sa invete cum sa puna problema si in ce limbaj sa o exprime pentru a reusi sa determine sefii sa nu reduca bugetele pentru proiectele sociale in perioada de criza financiara.
Acesta este concluzia la care au ajuns specialisti in comunicare prezenti la cea cincea editie a Conferintei Internationale de Responsabilitate Sociala Corporativa – CSR’10. Evenimentul organizat de SAGA Business and Community, cu sustinerea CSR Europe, a avut loc intre 25 si 26 mai.
„Seful unei companii este si el om. Trebuie sa ajungi la sufletului lui printr-un mesaj inteligibil si instructiv spus in termeni cu semnificatie comuna”, spune Dumitru Bortun, conf. univ. dr. la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA.
Pentru o mai buna intelegere a comunicarii cu sefii companiei, Camelia Crisan, lector la SNSPA, a declarat ca este necesar ca o companie sa investeasca in CSR sustenabil, chiar daca rezultatele se vor vedea pe termen lung.
„Eu, ca si persoana, produc 14,88 tone de CO2 pe an. Ca sa-mi scad amprenta de carbon trebuie sa fac economisiri la electricitate si alte resurse, sau sa plantez 14 copaci anual. Reducerea facturilor inseamna automat si mai putin bani cheltuiti. Asta trebuie sa inteleaga sefii companiilor”, spune Camelia Crisan.
Printre sfaturile oferite de aceasta managerilor CSR se numara si implementarea in propriile companii a strategiilor eficiente bazate pe un consum redus.
„Sefii vor simti imediat scaderea facturilor si vor aprecia asta. Instruirea angajatilor pentru un comportament responsabil este foarte importanta”, adauga Camelia Crisan. Pe de alta parte, acesta atrage atentia asupra faptului ca verdele nu este doar ceva la moda, iar cele mai bune investitii sunt cele in tehnologii nepoluate.
„Cu cat investiile vor fi mai mari in acest domeniu cu atat companiile vor avea un avans la start, avand in vedere prevederile care urmeaza sa fie impuse pentru reducerea emisiilor de carbon”, spune Crisan.
Cosmina Fincu, responsabil de CSR la BRD Groupe Societe Generale, a explicat ca bugetul de CSR este primul afectat pe timp de criza, iar proiectele care raman sunt cele al caror rezultat este usor cuantificat in societate.
„70% din amprenta noastra de carbon provine din electricitatea folosite in sedii. Am convins sefii ca sunt necesare investitii in eficientizarea cladirlor, iar rezultatele nu au intarziat sa apara”, spune Cosmina Frincu.
Text de Loredana Pana