Două milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar în fiecare săptămână din cauza crizei climatice, a avertizat Crucea Roșie.
Numărul oamenilor care vor avea nevoie de susținere se va dubla în următoarele trei decenii, de la 108 milioane pe an astăzi la 200 de milioane, dacă guvernele nu vor lua măsuri urgente, conform organizației.
Contribuția prezentă din partea finanțatorilor este între 3.5 miliarde de dolari și 12 miliarde de dolari pe an. Această sumă ar trebui să crească la cel puțin 20 de miliarde de dolari pe an, pentru a face față numărului tot mai mare de oameni afectați de dezastre naturale cum ar fi furtuni, inundații, secete și alte fenomene meteo extreme. Aceste estimări au fost realizate de Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) într-un raport prezentat către ONU.
Francesco Rocca, președinte IFRC, a declarat că datele raportului confirmă impactul pe care schimbările climatice îl au și vor continua să îl aibă asupra unora dintre cei mai vulnerabili oameni.
„Costul de a nu face nimic este mare, iar cei mai vulnerabili vor trebui să plătească dacă nu acționăm. Acest fapt este intolerabil.”
El a menționat că agențiile umanitare și donatorii se află deja sub presiune, fiind subfinanțate. Ele nu vor putea să acomodeze o creștere așa mare a nevoilor.
Conform raportului, dacă ar fi realizate investiții suficiente pentru adaptare, creșterea rezilienței și măsuri de a reduce gazele cu efect de seră, numărul oamenilor afectați de dezastre climatice ar scădea semnificativ, la 10 milioane de oameni pe an în 2050.
Unele dintre măsurile necesare pentru a preveni dezastrele sunt puțin costisitoare, cum ar fi sisteme de avertizare timpurie și accesul la prognoze meteo în zone izolate. De asemenea, restaurarea zonelor umede și a pădurilor de mangrove ajută la protecția împotriva inundațiilor, iar restaurarea pădurilor de pe dealuri poate preveni alunecările de teren.