CRSE Bihor: Carstul impadurit de la Padis, pus in pericol de un proiect imobiliar

Astazi a avut loc la Cluj-Napoca conferinta de presa a Centrului Regional de Supraveghere Ecologica (CRSE) din Bihor.

Ecologistii bihoreni au cerut din nou impiedicarea unui proiect imobiliar in zona Padis, care, dupa cum sustine CRSE, ar putea duce la distrugerea singurului carst impadurit din Europa.

Potrivit comunicatului de presa remis publicitatii astazi de CRSE, in urma conferintei de presa, „proiectul aduce grave prejudicii unei arii naturale protejate unice, carstul impadurit PADIS, fiind si in totala contradicție cu statutul de arie protejata avifaunistica”.

CRSE a acuzat Compania de Turism, Hoteluri si Restaurante (CTHR) Padis ca nu respecta legea din România. Astfel, in 2007 CTHR Padis anunta un proiect de transformare a zonei intr-o statiune eco-turistica de schi, cu hoteluri de 5 stele, vile si pensiuni.

Initial, sustine CRSE, cele 86 de hectare au fost proprietatea comunei Lazari de Beius. Ulterior, CTHR Padis le-a parcelat si le-a vandut, ca teren intravilan, mai spun reprezentantii CRSE care mai arata ca firma a obtinut fraudulos acte de la Ministerul Mediului.

Valoarea stiintifica si de patrimoniu a zonei

In comunicat se mai arata ca „aceasta zona (molhașurile sau turbariile de la Izbuce) se numara printre primele 5 ca importanța științifica din sud-estul Europei. Ea este investigata științific de catre echipe de cercetatori din țara și strainatate, sprijinite cu fonduri naționale și UE.
Importanța științifica a acestei zone este aratata și confirmata de documente emise de autoritați competente si cu atributii decizionale in domeniu, cum ar fi Academia Româna, Institutul de Speologie „Emil Racovița” și Institutul de Cercetari Biologice din Cluj- care a redactat studiul pentru declararea ca arie naturala protejata”.
 

spot_img

Ultimele știri