Partidul socialist bulgar, de opozitie, a cerut vineri o revizuire a sistemului de contabilizare a emisiilor de gaze cu efect de sera, la o zi dupa ce Executivul de la Sofia a anuntat ca ONU va interzice statului bulgar sa faca tranzactii cu cotele de carbon.
Intr-o declaratie data publicitatii vineri, referitoare la suspendarea Bulgariei de la tranzactionarea cotelor de emisii de dioxid de carbon in baza Protocolului de la Kyoto in cadrul Conventiei-cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC), socialistii au cerut ca auditul ONU asupra sistemului national de inventar al Bulgariei pentru emisiile de gaze cu efect de sera, precum si corespondenta dintre Ministerul Apei si Mediului si Secretariatul pentru climat al ONU sa fie facute publice.
“Aceasta corespondenta ar trebui sa contina masurile pe care guvernul bulgar intentioneaza sa le ia pentru a-si recupera dreptul de a tranzactiona cotele de emisii de dioxid de carbon care ii revin. Daca nu va exista nicio reactie, inseamna ca nu numai ministerul, ci intreg guvernul nu sunt capabile sa gestioneze cu succes dosarele de stat”, a precizat Partidul socialist bulgar.
Socialistii amintesc ca in cursul dezbaterilor privind bugetul de stat pe 2010 ei au propus sa se prevada un venit de 200 de milioane de leva din vanzarea drepturilor de emisie de CO2. Guvernul bulgar de centru-dreapta a prevazut insa in programul anticriza adoptat in aprilie venituri de 350 de milioane de leva din vanzarea cotelor, o intentie care are mici sanse sa se materializeze din cauza interdictiei ONU, apreciaza Novinite.
Joi, ministrul Mediului, Nona Karadjova, a declarat ca Bulgaria va fi lipsita de dreptul de a-si vinde cotele de emisii de CO2 care ii revin in baza Protocolului de la Kyoto daca un comitet al ONU isi va confirma decizia preliminara de a revoca acreditarea Bulgariei. Astfel, companiile bulgare isi vor pierde dreptul de a tranzactiona cote de emisii de dioxid de carbon la 30 iunie. Vineri, ministrul bulgar al Mediului a precizat ca se asteapta ca Bulgaria sa-si reprimeasca acreditarea in toamna lui 2010.
In cadrul unui forum de la Sofia de joi, Karadjova a declarat ca un raport al UNFCCC a descoperit deficiente “devastatoare” in sistemul national bulgar de evaluare a emisiilor de gaze cu efect de sera. Ministrul Mediului a pus problemele prezente pe seama inactivitatii predecesorului sau, Djevdet Sakarov. Conform Protocolului de la Kyoto, Bulgaria a fost de acord sa-si reduca emisiile de CO2 cu 8% comparativ cu nivelul din 1988 si sa nu emita mai mult de 130 de milioane de tone de CO2 anual.