„Bucuresti, un dezastru urbanistic”. Un raport privind problemele cu care se confrunta Capitala – traficul, transportul in comun, poluarea, spatiile verzi, densitatea exagerata, autorizatiile de constructii, demolarile abuzive, situatia monumentelor istorice, releva principalele probleme cu care se confrunta o Capitala care se vrea europeana.
Potrivit documentului, Bucurestiul anului 2008 se prezinta ca un oras sufocat de trafic si poluare, cu o densitate, in special in centru, de 9.009 de locuitori pe kilometru patrat, care depaseste mari orase europene, precum Berlinul (3.905), Viena (3.850), Budapesta (3.674), cu un haos urbanistic creat de folosirea abuziva a Planului Urbanistic Zonal (PUZ), ca si de incoerenta sistemului de transport in comun.
Potrivit unui studiu, Capitala nu are probleme doar cu traficul. Bucurestiul are o densitate de locuitori cu mult peste media europeana, probleme grave de poluare, dar si o lipsa acuta de spatii verzi.
Traficul este grav afectat de imobilele cu birouri construite in zonele supraaglomerate din centru. In acelasi timp, autoritatile locale acorda in nestire autorizatii de constructie in locuri deja suprapopulate.
Cat priveste poluarea, in anul 2004, media anuala pentru dioxid de azot a depasit cu mult concentratia maxima admisa; la fel si concentratiile de benzen si praful de pe strazi.
Benzenul si praful sunt corelate cu riscul de aparitie a leucemiei, a bolilor respiratorii acute si a bolilor cardiace. Astfel, peste 20.000 din 100.000 de copii au facut bronsita in anul 2006. Alti 3.100 de locuitori din 100.000 au fost internati pentru infarct miocardic acut.
Drept raspuns, Primaria Municipiului Bucuresti contrazice studiul Asociatiei „Salvati Bucurestiul” referitor la problemele legate de spatiul verde cu care se confrunta Capitala. Conform unui comunicat al Primariei Capitalei, „spatiul verde pe domeniul public la o populatie de 1.924.959 de locuitori, cat inregistreaza Municipiul Bucuresti, conform statisticilor oficiale, este de 16,38 mp/cap locuitor”, spre deosebire de cifra indicata de „Salvati Bucurestiul”, de numai trei metri patrati/cap de locuitor. Conform comunicatului citat, asociatia nu a solicitat punctul de vedere al Primariei Bucurestiului, la realizarea studiului respectiv. Oricum ar fi, neregulile semnalate in acest raport le intalnim la tot pasul prin Bucuresti.
Pentru mai multe informatii viziteaza Cronica Romana