Cronica Romana: Canicula ne omoara!

Incalzirea globala se face resimtita foarte virulent si la noi in tara, numarul victimelor caniculei crescand ingrijorator in ultima saptamana. In anul 2003, in Europa, s-au inregistrat 70.000 de decese ca urmare a valului de caldura, dintre care 15.000 in Franta. Drept urmare, autoritatile franceze au pus in aplicare un plan de combatere a efectelor caniculei, in 2006, numarul victimelor scazand la 2.000. In iulie 2007, medici francezi au venit in Romania pentru a ajuta Ministerul Sanatatii sa conceapa planul de combatere a efectelor caniculei. Prof.dr. Robert S. Helman, director si instructor la New York Medical College, specializat in medicina clinica de urgenta, ne explica ce se intampla cu organismul uman supus valurilor de caldura si ce putem face pentru a contracara efectele devastatoare ale caniculei. Cheia succesului sta in promptitudinea acordarii primului ajutor.

Ce se intampla?

Caldura excesiva provoaca pierderi masive de calciu, denaturaza proteinele, destabilizeaza fosfolipidele si lipoproteinele si lichefiaza membrana lipidelor, ducand la colaps cardiovascular si, in cele din urma, la deces. Temperatura fatala difera de la o persoana la alta, in functie de starea sanatatii (boli cronice, diabet, spasmofilie etc), varsta (copiii, batranii), sex (barbatii sunt mai afectati de canicula, conform studiilor, de doua ori mai mult decat femeile). Hipotalamusul actioneaza in conditii fizice normale ca un termostat, plusul de caldura fiind contrabalansat de pierderile de caldura (prin transpiratie), mentinand temperatura corpului la 37 de grade Celsius. Multi factori pot contribui la stoparea non-functionalitatii organelor vitale. De fiecare dintre noi depinde salvarea vietii celor aflati in soc termic. Trebuie sa recunoastem simptomele si sa actionam de urgenta!

Factorii declansatori

Exista doua tipuri de soc termic provocat de caldura: primul, care apare la tineri care depun activitati fizice sustinute in mediul „incins” (atentie la masurile de protectia muncii – apa minerala la discretie si pauze de racorire!). Al doilea tip se intalneste la persoanele in varsta, sedentare, cu boli cronice, imobilizate la pat si la copiii mici. Ambele tipuri sunt asociate cu o rata ridicata a mortalitatii, indeosebi cand este intarziata acordarea primului ajutor.

Simptome

Hipertermia (41 grade Celsius, dar nu obligatoriu!), tahicardia (130 batai pe minut), edemul cutanat, eruptiile pielii, crampele musculare si abdominale, greata, voma, diareea, durerile de cap, ameteala, starile de lesin, dispneea… Din pacate, acestea sunt des ignorate, ducand uneori la consecinte grave. Nu trebuie neglijate nici simptomele neurologice: de la iritabilitate pana la depresie, comportamente irationale, halucinatii, coma.

Suprasolicitarea inimii

In 2004, in Franta, numarul de stopuri cardiace s-a situat la 150, din care 20% erau persoane sanatoase clinic. Hipotensivii sunt extrem de afectati de socul termic ce provoaca o scadere si mai pronuntate a tensiunii arteriale, cu risc de lesin si atacuri cerebrale.

Hipertensivii sunt si ei afectati, la temperaturi inalte, desi tensiunea scade, mecanismele care sustin tensiunea crescuta raman active.

Coenzima Q10 (60 mg/zi) protejeaza inima si plamanii supusi supraefortului provocat de canicula si asigura protectia pielii de efectele nocive ale radiatiilor UV.

2% dintre europeni sufera de hipertiroidie, hormonii tiroidieni sunt secretati in exces. in perioada caniculara existand riscul de supraincalzire si de accidente vasculare.

Pot aparea atacuri de panica, in care sistemul cardiovascular este suprasolicitat, ducand la accident vascular.
La unele persoane, la care glandele sudoripare sunt obturate de haine inadecvate, apar eruptii roz-rosietice cu inflamatii ale pielii, asa-numita alergie la caldura.

Primul ajutor

Duceti victima intr-un loc racoros, bine ventilat si reduceti hipertermia. Indepartati vestmintele care restrictioneza circulatia sangelui, aplicati comprese cu apa rece, eventual de la gheata, pe tample si la incheieturi. Combateti hipoglicemia si caderea de calciu cu o limonada (lamaie cu zahar/zaharina) si administrare de calciu efervescent.

Antipireticele (acetaminofen, aspirina, ibuprofen) nu actioneaza asupra hipotalamusului suprasolicitat de canicula. Pot fi chiar daunatoare, ducand la complicatii renale, hepatice, hematologice, accentuand tendinta de sangerare.

Metoda cufundarii in apa inghetata este nerecomandata, intrucat provoaca vasoconstrictie subcutanata si frisoane.

Ce putem face?

In afara de recomandarile medicale de a bea peste doi litri de apa minerala, (renuntand la bauturile carbogazoase cu cofeina, care deshidrateaza), de a se evita iesirile la orele pranzului, de a purta haine lejere de culoare deschisa, din fibre naturale, capul obligatoriu trebuie acoperit cu sepci, palarii cu bor mare, este nevoie sa mai stim urmatoarele:

1. Consumul de apa foarte rece poate duce la stop cardiac din cauza socului termic;
2. Racorirea in apa foarte rece dupa incalzirea la soare creste considerabil riscul la infarct sau accidente cerebrale;
3. Fumatul excesiv dimineata este uneori la fel de periculos ca si bauturile tari in miezul zilei;
4. Excesele sexuale cresc cu 50% riscul de infarct;
5. Consuma cu moderatie bauturi cofeinizate si medicamente calmante;
6. Evita efortul fizic si psihic excesiv in mediu cu temperatura ridicata.

Pentru mai multe informatii viziteaza Cronica Romana

spot_img

Ultimele știri