Poluare chimica in Timisoara
Alaturi de poluarea cu noxe provenite de la marii poluatori si de la tevile de esapament ale masinilor, noxe cu efect direct asupra incalzirii globale, alaturi de poluarea cu deseuri si fonica, Timisoara si judetul Timis se mai confrunta cu inca una extrem de nociva: poluarea chimica, informeaza ziuadevest.ro. Inspectorii Aquatim au monitorizat 91 de agenti economici, timp de aproape un an de zile, iar dintre acestia, 76 au inregistrat 377 de depasiri la calitatea apei uzate evacuata in canalizarile Timisoarei. Conform unui studiu Aquatim, s-a descoperit existenta unor cantitati insemnate de detergenti in apa uzata in unele perioade ale anului, printre alte substante periculoase, cu influente mari asupra oxigenului dizolvat si asupra epurarii. La randul lor, inspectorii de la Directia de Mediu si Directia Patrimoniu din cadrul Primariei Timisoara au controlat 25 de societati comerciale cu specific depozit de produse chimice (ingrasaminte chimice, pesticide, erbicide), produse cu impact semnificativ asupra mediului si care intra in categoria substantelor periculoase.
Desi majoritatea respectau legea, au fost descoperite si depozite de produse chimice care nu au respectat prevederile Legii 265/2006.
Parcul National Comana, impadurit
WWF, prin Programul Dunare-Carpati Romania, si Tetra Pak Romania au lansat un proiect de impadurire a unui hectar de padure in Parcul Natural Comana din judetul Giurgiu, informeaza Realitatea TV. Prima actiune a avut loc sambata, cand angajati ai celor doua organizatii au plantat 200 puieti de stejar in aceasta arie protejata. „Managementul responsabil al padurilor este o preocupare comuna pentru WWF si Tetra Pak, motiv pentru care am initiat colaborarea la nivel national dintre cele doua organizatii in acest domeniu. Proiectele WWF vizeaza conservarea padurilor si managementul durabil al acestora, care sa aduca beneficii atat oamenilor, cat si mediului”, a declarat Erika Stanciu, Coordonator Regional Arii Protejate, WWF Programul Dunare-Carpati.
Mehedinti: Raul Bahna a fost salubrizat
Lucrarile de salubrizare a raului Bahna din judetul Mehedinti, desfasurate pe circa 25 de kilometri, intre localitatile Ilovita si Podeni, au fost finalizate ieri. La actiunea de protectie a apei acestui afluent al Dunarii, ce strabate de la un capat la altul aria protejata Geoparcul „Podisul Mehedintiului”, au participat aproximativ 100 de lucratori de la Primaria Ilovita, Directia Silvica si Garda de Mediu. Cursul de apa a fost curatat de arbori, deseuri menajere si PET-uri. In cadrul operatiunii, care a demarat in luna octombrie, au fost colectate cantitati importante de lemn aflat pe luciul apei sau pe malurile erodate, care a fost apoi valorificat, precum si alte deseuri, care au fost transportate la groapa ecologica a localitatii. Costurile lucrarilor de salubrizare a raului Bahna i-au costat pe initiatorii actiunii aproape 250.000 de lei.
Pentru mai multe informatii viziteaza Cronica Romana