Prim ministrul croat Ivo Sanader a declarat ca partidul aflat la guvernare, HDZ, s-a pronuntat pentru suspendarea interdictiei de pescuit asupra zonei din Marea Adriatica pentru tarile membre UE, situatie care ameninta discutiile pentru aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, informeaza Reuters.
Sanader a convocat o intalnire a tuturor partidelor parlamentare pentru a discuta daca Croatia ar trebui sa renunte la statutul de zona interzisa pentru pescuit in favoarea tarilor Uniunii Europene, o cerinta cheie pentru a avansa discutiile pentru aderarea la UE.
Intrebat daca HDZ, partid majoritar in coalitia aflata la guvernare, sustine propunerea UE de a ceda zona, Sanader a spus „da”.
„Noi, in coalitie, avem o pozitie mai mult sau mai putin comuna, pe care vrem sa o discutam mai pe larg maine, cand se vor intalni toate partidele parlamentare”, a declarat ministrul la sfarsitul sesiunii de discutii a Consiliului National pentru monitorizarea discutiilor pentru aderarea la UE.
Sanader a mai spus ca Croatia se confrunta cu o criza care nu poate fi negata. O criza care se poate traduce prin „Uniunea Europeana sau Zona protejata”.
Vesna Pusic, un lider al opozitiei, a spus ca Sanader va cere Parlamentului sa aprobe suspendarea statutului de protejare a zonei pentru tarile membre UE, pana cand Croatia se va alatura blocului.
La inceputul anului, Croatia a trecut si membrele UE pe lista tarilor carora li se interzice pescuitul in zona respectiva, care ajunge pana in mijlocul Marii Adriatice si are ca scop conservarea biodiversitatii marine si limitarea poluarii.
Italia si Slovenia au condamnat actiunea Zagrebului, care promisese ca nu va include tarile UE pe lista tarilor carora nu li se permite pescuitul in zona respectiva. Comisia Europeana a explicat clar ca discutiile de aderare a Croatiei vor lovi un zid de caramizi daca situatia nu va fi rezolvata urgent.
Analistii cred ca majoritatea partidelor parlamentare vor sustine propunerea lui Sanader de a suspenda protectia zonei pentru tarile UE pentru continuarea discutiilor, pe care Croatia isi propune sa le finalizeze pana la jumatatea lui 2009.
Problema principala ramane partidul conservator, Partidul Taranesc, cel mai vocal avocat pentru pastrarea statutului de rezervatie al zonei. Cu toate acestea, o sursa din interior a declarat ca partidul ar putea fi convins sa-si schimbe pozitia.
„Nu ne dorim sa renuntam la zona complet, dar protejarea totala ar putea fi discutata. Ceea ce conteaza este ca toata lumea sa inteleaga ca aceasta este marea noastra, mostenirea noastra”, a declarat sursa.
Croatia, care si-a declarat independenta de Iugoslavia in 1991, si-a facut ca obiectiv strategic principal aderarea la NATO si UE, care ar trebui sa sustina prosperitatea economica a tarii si sa asigure stabilitatea politica.