Criza carbunilor in SUA

Cresterea costurilor de constructie, lipsa rutelor de transport, opozitia statelor din toata lumea si a organizatiilor de mediu, precum si nesiguranta politicilor pentru schimbarile climatice ridica mari probleme exploatatorilor de carbune americani. Anul trecut, in SUA au fost anulate sau amanate peste 50 de propuneri de complexuri energetice pe baza de carbune.

Compania PacifiCorp, care are circa 1,6 milioane de clienti in sase state vestice, a renuntat la constructia a doua noi centrale in Utah, din cauza protestelor privind incalzirea globala venite din partea unui client important, Los Angeles.

"Aceste proiecte de constructie a centralelor pe baza de carbune au nevoie de mult mai multa siguranta in viitor. Situatia actuala face planificarea exploatarilor foarte dificila", a spus purtatorul de cuvant al PacifiCorp, Davis Eskelsen.

In toamna lui 2007, administratiile din Kansas si Washington au refuzat sa elibereze autorizatii pentru complexurile energetice care folosesc carbune din cauza ingrijorarii provocate de cresterea emisiilor de dioxid de carbon. Si constructia fabricilor din Tampa si Orlando a fost amanata dupa ce guvernatorul Floridei, Charlie Crist, a declarat ca nu este un fan al carbunelui.

Limitarea exploatarilor de carbune afecteaza nevoile energetice din ce in ce mai mari ale americanilor. "Suntem aproa pe de limita. Lucram in conditii grele si avem nevoie de actiuni in urmatorii doi ani, pentru a avea suficienta electricitate in urmatorii zece ani", a spus directorul executiv al companiei North American Electric Corp, Rick Sergel.

Carbunele, ieftin si din abundenta, a fost folosit din plin de administratia Bush pentru a asigura nevoile energetice ale SUA. Carbunele ars in cele peste 600 de centra le existente in prezent produce mai mult de jumatate din electricitatea nationala.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri