Text de Gabriel Paun
Situatia
Milioane de oameni se confrunta cu diminuarea resurselor de hrana, preturi inacceptabil de ridicate pentru alimente si, in multe cazuri, foamete. Grupari de protestatari din Bangladesh pana in Senegal atrag atentia asupra vulnerabilitatii actualului sistem alimentar.
– Preturile cerealelor au crescut cu 45% din 2006
– Pretul la grau s-a dublat din anul 2000
– Preturile medii ale alimentelor in general au crescut cu 75% din 2000
– Rezervele globale de cereale sunt in declin
Distributia injusta a cerealelor este un factor-cheie in aceasta criza. Exista suficienta hrana pe planeta pentru a hrani fiecare om, dar cerealele incep sa fie intrebuintate pentru a produce biocarburanti in loc sa-i hraneasca pe oameni. In acelasi timp, tot mai multe cereale sunt destinate hranirii animalelor pe masura ce consumul de carne continua sa creasca la nivel global. Cererea tot mai mare de cereale cauzeaza cresterea preturilor pana la niveluri la care alimentele de baza devin inaccesibile milioanelor de oameni din lume.
Industria agro-chimica pretinde ca ingineria genetica este solutia la criza alimentara si la foamete. Aceasta declaratie este falsa. In realitate, organismele modificate genetic (OMG) produse prin tehnici de inginerie genetica nu va ajuta la diminuarea cresterii preturilor alimentelor sau eradicarea foametei si acesta este un fapt recunoscut de mai bine de 400 de lideri mondiali in agronomie care sunt parte din Grupul Interna tio nal de Evaluarea Stiintelor Agricole si Dezvoltarea Tehnologiei (IAASTD).
Ingineria genetica este o optiune scumpa si riscan ta pentru fermieri si pune in pericol biodiversitatea naturala a planetei intr-un mod care nu poate fi prevazut si controlat.
Solutia
Cel mai urgent, redirectionarea productiei de cereale pentru combustibili si mai multa carne trebuie stopata. In ce priveste biocombustibilul, politicile trebuie revizuite. Sintele facultative trebuie suspendate si o noua legislatie trebuie adoptata pentru a asigura ca productia de bicarburanti nu va cauza schimbari directe sau indirecte la intrebuintarea pamantului si nici nu va afecta siguranta alimentara, in special in tarile in curs de dezvoltare. O singura tara – China – a impus un moratoriu pentru cresterea cantitatilor de cereale utilizate (porumb, grau, orez si soia) pentru biocombustibili (in anul 2006). In ce priveste utilizarea cerealelor pentru hrana animalelor, consumatorii din tarile dezvoltate trebuie sa manance mai putina carne.
Cerealele vor redeveni mai accesibile pentru a hrani oamenii si vor contribui semnificativ la scaderea preturilor. Pe termen lung, sectorul agricol trebuie sa inceteze sa mai depinda de combustibili fosili si sa accepte ca OMG nu sunt o solutie pentru cresterea productiei de hrana. OMG nu sunt create pentru a-i hrani pe saraci sau pentru a ajuta la scaderea preturilor, si nici nu conduc la sporirea recoltelor. Dimpotriva, recoltele obtinute cu soia MG – cea mai cultivata planta MG in lume – sunt cu pana la 10% mai mici decat la soia obisnuita, conform unor studii comparative realizate pe o perioada de mai multi ani.
In prima evaluare globala a agriculturii, realizata recent de IAASTD, s-a concluzionat ca este necesara renuntarea de urgenta la agricultura industriala distructiva dependenta de chimicale si adoptarea metodelor ecologice moderne care asigura conservarea biodiversitatii si aduc beneficii comunitatilor locale. Tehnicile de inginerie genetica nu sunt solutia pentru rezolvarea preturilor in crestere la alimente, saracie, pierderea biodiversitatii sau schimbari climatice. Mai multa hrana si mai buna poate fi produsa fara a distruge resursele naturale si modul de viata rural. Solutiile pot fi gasite in metodele responsabile locale, sociale si ecologice.