Crisul Repede, amenajat pentru turism in Romania si Ungaria

Autoritatile din domeniul gospodaririi apelor din Romania si Ungaria impreuna cu ON-uri pun la cale un proiect de amenajare a Crisului Repede pe tronsonul Oradea – frontiera ungara.

Prin acest proiect se urmareste amenajarea Crisului Repede, astfel incat sa se poata naviga cu ambarcatiuni usoare pana in orasele Debretin si Gyula din Ungaria, crearea unor zone umede mai ales unde au fost activitati industriale care au avut un impact negativ asupra mediului pe malul Crisului si o pista pentru biciclisti, astfel incat oradenii sa poata practica sportul in aer liber.

Pe langa lucrarile hidrotehnice de pe raza celor sapte localitati aval de Oradea spre frontiera (Santandrei, Palota, Tarian, Girisul de Cris, Toboliu, Santion, Cheresig), proiectul va atrage si investitii precum terase si restaurante, zone pentru pescuit sportiv, amenajari peisagistice, sporturi nautice, un port de agrement.

"Rolul acestui proiect este, in primul rand, de dezvoltare durabila a zonei, a turismului in zona transfrontaliera si nu in ultimul rand, de imbunatatire a relatiilor romano-ungare", a declarat secretarul de stat in Ministerul Mediului, Lucia Varga.

Bazinul hidrografic al Crisului Repede va fi amenajat si pe teritoriul ungar, pe sectorul de rau de la frontiera romano-ungara pana in zona Debretin si Gyula. Autoritatile ungare au avut, deja, astfel de dezbateri publice in Ungaria si au agreat forma proiectului initiat prin Hotararea Sedintei comune a guvernului Romaniei si Guvernului Ungariei, din 16 noiembrie 2006, de la Budapesta. Acest proiect este un punct de plecare pentru multe proiecte care se vor realiza in zona transfrontaliera.

Potrivit secretarului de stat, Ministerul intentioneaza sa introduca acest proiect pe lista de propuneri finantate din Fondul regional, alocat de Uniunea Europeana, valoarea totala a fondului fiind de 222 de milioane de euro. La ora actuala, nu se poate estima cu exactitate bugetul proiectului, gestionarea lui urmand sa se faca atat de partea romana, cat si de cea ungara.

foto: primariasuncuius.decnet.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri