Cristinel Dobrota: „Colectarea selectiva in Romania e inca in faza de proiect-pilot”

Romania se poate lauda cu cel mai mare reciclator de mase plastice din sud-estul Europei si cu al doilea mare producator de fibre poliesterice de pe continent – Greentech, respectiv Greenfiber Buzau.
 

In ciuda capacitatilor mari de reciclare si productie, companiile sunt totusi nevoite sa importe materie prima. Asta pentru ca, in Romania, colectarea selectiva se afla in prezent doar la nivel de proiect-pilot, spune Cristinel Dobrota, director general Greentech-Greenfiber, intr-un interviu acordat „Green Report”.


Ce capacitate de reciclare au cele doua companii, Greentech si Greenfiber?

Greentech SA este cel mai mare reciclator de mase plastice din sud-estul Europei, cu o capacitate de procesare anuala de 48.000 tone deseuri PET si 10.000 tone alte deseuri din plastic. Achizitionam de la diverse companii de colectare si salubritate deseuri de mase plastice, respectiv PET, polietilena, polipropilena, ABS si polistiren, pe care le transformam intr-o materie prima ce inlocuieste cu succes materiile prime virgine.

Cu o capacitate anuala de 50.000 tone, Greenfiber International este al doilea mare producator de fibre poliesterice din Europa, unde utilizam fulgii PET (materie prima obținuta de Greentech si fulgi PET achizitionati din piata) pentru a produce doua categorii de produse realizate din material 100% reciclat: fibra poliesterica si banda PET.

Cum obtineti materia prima pentru reciclare? Este colectarea selectiva in Romania la un nivel suficient de bun incat sa va asigure materia prima necesara?
Asa cum am mentionat, materia prima provine de la firmele de colectare deseuri si de la companiile de salubritate. In acest moment, aproximativ 20% din deseurile PET provin din colectarea selectiva. Colectarea selectiva in Romania este inca in faza de proiecte-pilot.
 

Practic, Romania nu detine la nivel național un sistem functional de colectare selectiva a deseurilor. Din aceasta cauza, pentru a putea asigura necesarul de materie prima pentru capacitatile noastre de productie, suntem obligati sa achizitionam deseuri PET din afara Romaniei.

Care sunt principalele probleme cu care va confruntati? Cat de grava este problema cantitaților mici de deseuri colectate selectiv?
Lipsa unui sistem funcțional de colectare selectiva a deseurilor reprezinta cea mai mare problema pentru noi.
Fluctuatia cursului de schimb este, de asemenea, o problema, pentru ca Greenfiber vinde 10% din productie in Romania si 90% in celelalte tari din UE.

Ce se intampla cu PET-urile dupa ce ajung la dumneavoastra?
Deseurile PET ajung la Greentech presate in baloti, din considerente de eficientizare a transportului. Balotii sunt desfacuti, iar sticlele sunt sortate, macinate si spalate. Fulgii obținuti din sticlele PET sunt inca o data sortati, ambalati in big baguri, devenind o materie prima secundara pentru aplicatii ulterioare.
Greenfiber este primul beneficiar al acestei materii prime.

Pentru producerea fibrelor poliesterice, fulgii sunt uscati avansat, sunt topiti in extrudere, se trag in filamente, filamentele se aduna in cabluri pentru a putea fi procesate.
Adunata in aceasta banda, fibra este tratata termic, alungita, incretita si tratata antistatic. Fibra este stabilizata termic in cuptoare speciale, apoi este taiata la diferite lungimi, ajungand un puf care are caracteristicile lanei sau bumbacului, resurse naturale limitate.

Interviu de Carmen Albisteanu

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri