Implementat corect, Sistemul Garanție-Returnare (SGR) va aduce plus valorea economiei naționale fiind benefic pentru foarte mulți actori economici din toate ramurile industriei, a declarat Cristian Lazăr, CEO & Founder Green Ambalaje, în cadrul conferinței “Sistemul Garanție-Returnare. Cum putem evita eșecul în implementare”, organizată, miercuri, de Green Report.
„Îmi dorec ca acest proiect (SGR – n.red.) să se implementeze cât mai repede și cât mai bine. Este unul dintre cele mai mari proiecte de țară pe care România îl pune acum pe masă. Dacă ese implementat corect cred că va aduce plus valre din punct de vedere ecoomic pentru foarte multe activități din toate industriile: telecom, IT, auto etc. Va fi o oportuniate econmic[ pentru România”, a spus Cristian Lazăr.
Referindu-se la provocările pe care viitoare companie care va administra SGR, CEO-ul Green Ambalaje a subliniat că aceasta are o șingură șansă să implementeze totul corect.
„Avem o minimă experiență pe zona aceasta pe care, din păcate, compania care va gestiona acest sistem nu o va putea utiliza la nivel de proiect pilot. Este un mare dezavantaj. Nu poți să-ți alegi o zonă, de exemplu București, și să faci SGR. Nu merge așa și atunci riscul problemelor care pot apărea este destul de mare”, a explicat Cristian Lazăr.
Acesta a adăugat că o implementare greșită poate duce la costuri foarte mari pentru producători și retaileri care, la un moment dat, se vor resfrânge asupra utilizatorilor.
Cristian Lazăr a atras, din nou, atenția asupra faptului că în România încă nu există capacitatea de colectare și transport necesare pentru buna funcționare a acestui sistem.
„Trebuie să luați în consderare că România este un pic subdezvoltată din punct de vedere al infrastructurii de toate tipurile. În România firmele de salubritate colectează încă pe o fracție în peste 50% din țară. Ei nu sunt pregătiți la baza piramidei să colecteze separat pe patru fracții. Sunt foarte puține județe care au implementat acest lucru”, a punctat Lazăr.
Acesta a mai spus că operatorul sistemului ar trebui să stabilească niște repere și STAS-uri tehnice cu privire la tipul de aparate de colectare, tipul de utilaje etc pe care să le pună la dspoziția retailerlor, a companiilor de logistică și waste management pentru ca acestea să fie pregătite.
Citește și: