Pentru a analiza situatia in care se prezinta malurile Crisului Repede in avalul municipiului Oradea, ieri a avut loc un control tematic pe raza comunei Santandrei. Un comisar al Garzii Nationale de Mediu, Comisariatul Judetean Bihor, insotit de un inginer al Biroului de inspectie teritoriala a apelor in cadrul Directiei Apelor Crisuri Oradea, viceprimarul comunei si un inspector de mediu din cadrul administratiei locale, s-au deplasat in teren pentru a urmari modul in care locuitorii municipiului inteleg sa pastreze curatenia pe malurile Crisului Repede.
Ajunsi la fata locului, reprezentantii autoritatilor au putut constata cu stupoare ca ambele maluri sunt pline de deseuri provenite de la aparitia mai multor constructii in zona. "Aparitia acestor deseuri inerte este o consecinta a dezvoltarii municipiului si a zonei metropolitane", a declarat Mirela Terhes, comisar in cadrul Garzii de Mediu, Comisariatul Judetean Bihor. Aceasta s-a mai declarat nemultumita si de balastarile din albia minora a Crisului, pe acel tronson raului fiindu-i modificat cursul. Desi Consiliul Local a adoptat o hotarare conform careia deseurile inerte trebuie depozitate la groapa ecologica, populatia pare sa ignore acest lucru, deseurile fiind aruncate in continuare la intamplare. "Cu aprobarea Directiei Apelor Crisuri Oradea, pe maluri pot fi depozitate anumite deseuri precum betoanele, deoarece ajuta la solidificarea acestora, insa aici predomina pamantul, cea ce mai mult rau face", a mai declarat inspectorul de mediu. Nici macar prezenta autoritatilor in zona nu i-a impiedicat pe oameni sa arunce deseuri pe malul apei, cu toate ca, pentru o perioada, cu sprijinul Jandarmeriei, au fost sanctionate cateva persoane care au depozitat deseuri si actiunile de acest gen au incetat. Odata cu inasprirea legislatiei de mediu, o parte a populatiei incearca sa se descotoroseasca de aceste deseuri noaptea, cand recalcitrantii sunt destul de greu de prins si de identificat.
Spre cinstea lor, locuitorii comunei Santandrei dau dovada de o mai mare atentie fata de mediu, marturie fiind numarul mare de contracte semnate cu serviciul de salubritate pentru ridicarea deseurilor menajere. Pentru a preveni aruncarea gunoaielor in alte spatii decat in cele destinate in acest scop autoritatile competente organizeaza diverse campanii de informare si preventie a populatiei.
Pentru mai multe informatii viziteaza Crisana