Crevetii sunt amenintati de incalzirea Atlanticului de nord

O ferma de creveti in valoare de 500 de milioane de dolari din nordul Oceanului Atlantic este vulnerabila la efectele incalzirii globale, ce pot perturba ciclul de viata al crustaceelor si ii pot determina sa isi depuna ouale intr-un moment in care hrana se gaseste in cantitati reduse, anunta Reuters.

Orice daune suferite de populatia de creveti din nordul oceanului ar putea avea un efect devastator asupra lantului trofic, pornind de la de la alge si pana la cod, conform unei echipe de experti canadieni.

„Crevetele este echivalentul marin al canarului intr-o mina. Este un indicator al schimbarilor climatice”, a explicat Peter Koeller de la the Bedford Institute of Oceanography in Canada, principalul autor al unui studiu pe aceasta tema.

El a explicat ca aceste animale au evoluat astfel incat se imperecheaza la momentul potrivit pentru a se asigura ca urmasii lor se vor naste cand hrana abunda in oceane. Totusi, schimbarile climatice pot afecta acest instinct pentru ca temperatura apei este factorul dupa care crustaceele se ghideaza.

Crevetii din nordul oceanului, ce traiesc in apele cuprinse intre golful Maine si Arctic, in nordul Norvegiei, constituie 70% din cele 500.000 de tone de creveti pescuite in fiecare an din oceanele lumii.

Organizatiile de mediu din cadrul ONU sustin ca acumularea de gaze cu efect de sera din atmosfera, cauzata in special de arderile de combustibili fosili, ar putea sa creasca temperatura globala, cauzand mai multe fenomene meteo extreme.

Foto: kliq920.blogspot.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri