Cresterea cererii pentru resurse ameninta economia UE

Cresterea cererii pentru resurse naturale risca sa submineze economia europeana, avertizeaza un raport al Agentiei Europene de Mediu (EEA), citat de BBC.

Raportul pune cresterea cererii de resurse pe nevoia de a satisface schimbarile in comportamentul de consum al oamenilor. Agentia sustine ca „nu exista solutii rapide” pentru aceasta problema, insa a cerut mediului de afaceri, populatiei si reglementatorilor sa colaboreze pentru a deveni mai eficienti.

„Consumam mai multe resurse naturale decat ne permite mediul. Aceasta situatie este valabila atat pentru Europa, cat si pentru restul planetei. Schimbarile climatice sunt cel mai bizibil semn de instabilitate de pana acum, insa o gama larga de factori au potential de risc ecologic pe viitor”, a declarat directorul executiv al EEA, Jacqueline McGlade.

Autorii raportului scriu ca politicile de mediu din UE au contribuit la imbunatatiri semnificative pana acum, insa ca inca mai sunt multe de facut.

De exemplu, chiar daca reteaua europeana de zone protejate s-a extins pana la 18% din suprafata continentului, UE nu a reusit sa isi atinga tinta in ce priveste pierderea biodiversitatii.

Insa situatia nu se intalneste numai in Europa. La o reuniune recenta a ONU pe tema biodiversitatii a fost subliniat faptul ca tinta globala de reducere a pierderii de biodiversitate nu a fost atina.

Constatari esentiale si recomandari ale raportului EEA

Schimbari climatice: Uniunea Europeana a realizat progrese in ceea ce priveste reducerea emisiilor si extinderea energiei regenerabile. Emisiile din UE-27 in 2009 sunt cu 17% sub nivelul din 1990 si, prin urmare, foarte aproape de obiectivul stabilit cu privire la reducerea emisiilor cu 20% pana in 2020. Insa tendintele la nivel de sector nu sunt pozitive in totalitate. Emisiile in UE-27 din sectorul transporturilor au crescut cu 24% intre 1990 si 2008.

Adaptarea la schimbarile climatice: Chiar daca Europa isi atinge toate obiectivele privind reducerea emisiilor si liderii mondiali sunt de acord sa stabileasca masuri ferme in cursul dezbaterilor despre clima care au loc in prezent in Cancun, Mexic, Europa va trebui in continuare sa se adapteze la impactul actual si cel preconizat al schimbarii climatice.

Biodiversitatea, ecosistemele si sanatatea oamenilor: Reteaua ariilor protejate Natura 2000, care cuprinde acum 18% din teritoriul UE, a ajutat la protejarea speciilor pe cale de disparitie si la pastrarea spatiilor verzi pentru petrecerea timpului liber. Legislatia privind calitatea aerului si a apei a redus presiunea asupra biodiversitatii si a oamenilor. Pe de alta parte, intensificarea utilizarii terenurilor, pierderea habitatelor si pescuitul in exces au impiedicat UE sa isi atinga obiectivul de a opri pierderea biodiversitatii pana in 2010.

Solutii integrate cu o perspectiva globala: Indicand numeroasele legaturi dintre diferitele probleme, fie de mediu, fie de alta natura, SOER 2010 ne incurajeaza sa luam mai multe masuri integrate in diferite domenii de politica care abordeaza aceste aspecte pentru a obtine progrese intr-un timp mai scurt si pentru a optimiza beneficiile colaterale (de exemplu, reducerea schimbarilor climatice si imbunatatirea calitatii aerului in acelasi timp).

Utilizarea eficienta a resurselor: Siguranta alimentelor, a energiei si a apei reprezinta factori cheie ai utilizarii terenurilor, deoarece asistam deseori la o crestere a cererilor contradictorii (de exemplu pentru alimente, hrana animalelor si combustibil). Evidenta resurselor si stabilirea preturilor care sa tina cont in totalitate de impactul determinat de utilizarea resurselor sunt esentiale pentru orientarea atentiei companiilor si a consumatorilor asupra unei utilizari mai eficiente a resurselor.

Implicarea cetatenilor: Politica in sine nu poate opri sau schimba tendintele de mediu. Trebuie determinata o crestere a numarului de cetateni care sa se angajeze sa reduca impactul lor asupra mediului prin implicarea acestora in colectarea datelor si prin mijloacele de comunicare sociale.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri