Numărul prosumatorilor din România a ajuns la 203.894 la data de 31 ianuarie 2025, conform datelor publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Această creștere semnificativă reflectă interesul crescut al populației și companiilor pentru producerea și consumul propriei energii electrice din surse regenerabile.
Prosumatorii din țara noastră au, în acest moment, o putere instalată totală de 2.441,59 MW. Pentru comparație, cea mai mare centrală din România, Hidrocentrala Porțile de Fier I are o putere totală instalată de 1.166,4 MW.
România continuă să înregistreze o creștere accelerată a numărului de prosumatori, iar Ilfov, Timiș și Bihor sunt lideri într-un domeniu esențial pentru tranziția energetică.
Odată cu creșterea numărului de prosumatori, rețeaua electrică națională va avea nevoie de modernizări pentru a gestiona eficient fluxurile de energie produse local.
Principala problemă a sistemului energetic național este depășirea capacităților de transport a energiei electrice.
Județele cu cei mai mulți prosumatori
Cele mai mari valori ale numărului de prosumatori se îngregistrează în:
- Ilfov – 13.783 prosumatori
- Timiș – 10.007 prosumatori
- Bihor – 8.286 prosumatori
- Argeș – 7.615 prosumatori
- Suceava – 7.189 prosumatori
Aceste județe conduc în clasament atât datorită sprijinului acordat pentru instalarea sistemelor fotovoltaice, dar și a interesului crescut al locuitorilor pentru soluții sustenabile de energie.
După cum putem observa în Harta prosumatorilor, există o corelație între nivelul de dezvoltare al județelor și numărul de prosumatori. Astfel, județele mai puțin dezvoltate înregistrează mai puțini prosumatori.
Județele cu cei mai puțini prosumatori racordați la rețelele electrice la data de 31.01.2025 sunt:
- Caraș-Severin (CS) – 1.888 de prosumatori
- Tulcea (TL) – 2.211 de prosumatori
- Brăila (BR) – 2.178 de prosumatori
- Botoșani (BT) – 2.760 de prosumatori
- Covasna (CV) – 2.418 de prosumatori.
În funcție de puterea instalată de prosumatori, se schimbă puțin clasamentul, pentru că iese Suceava din top și intră Bucureștiul.
Totuși Capitala se situează doar pe locul patru la nivel național în funcție de puterea instalată, fiind depășită de două ori de Ilfov cu 188,27 MW.
Puterea electrică totală instalată de prosumatori la nivel național a ajuns la 2.441,59 MW. Cele mai mari valori ale puterii instalate sunt înregistrate în:
- Ilfov – 188,27 MW
- Timiș – 126,41 MW
- Bihor – 99,24 MW
- București – 94,23 MW
- Argeș – 88,60 MW
Aceste județe beneficiază de un număr mare de prosumatori, dar și de capacitate ridicată a instalațiilor, ceea ce contribuie la o producție semnificativă de energie electrică verde.

Distribuția prosumatorilor: Persoane fizice vs. persoane juridice
Din totalul de 203.894 prosumatori:
- 180.617 sunt persoane fizice,
- 23.277 sunt persoane juridice.
Persoanele fizice domină acest segment, fiind atrase de programele de subvenții precum „Casa Verde” și avantajele financiare ale autoconsumului și vânzării surplusului de energie.
Există încă un potențial consistent în zona persoanelor juridice, care au și capacitatea financiară dar și spațiile pretabile pentru amplasarea de panouri fotovoltaice.
#GreenReport #EnergieVerde #Prosumatori #Sustenabilitate #EnergieRegenerabilă #RomâniaVerde