Creme solare cu factor verde

Cu totii stim sa ne protejam de soare. Tinem cont de orele la care nu ar trebui sa iesim la plaja, consumam multe lichide sau folosim creme cu factor de protectie (SPF) cat mai mare. Intrebarea este alta. Cum ne protejam de cremele obisnuite de protectie solara? Tot mai multi experti atrag atentia ca lotiunile conventionale ascund un cocktail otravitor de chimicale. Pe de-o parte apara de soare, pe de alta, supune organismul actiunii toxice a substantelor chimice de sinteza.

Text de Loredana Pana

Oxibenzonul, protectia otravitoare

Un studiu recent realizat de US Centers for Disease Control arata ca 97% dintre americani sunt contaminati cu oxibenzon, un ingredient intalnit in mai toate cremele de protectie solara conventionale si care a fost legat de aparitia unor alergii, dereglari hormonale si altor afectiuni la nivelul celulelor pielii.

Oxibenzonul a fost testat oficial ultima data in 1970, dar de atunci au fost aduse numeroase dovezi care demonstreaza toxicitatea sa.

De asemenea, cercetatorii de la reputata Mount Sinai School of Medicine din SUA au ajuns la concluzia ca aceeasi substanta este responsabila de greutatea scazuta a nou-nascutilor ale caror mame au folosit lotiunile pe perioada sarcinii.
 
Ecologistii de la Environmental Working Group’s din SUA au descoperit ca oxibenzonul este prezent in cel putin 600 de lotiuni din comert. Desi substanta este nesigura, producatorii o folosesc si in alte 567 de produse cosmetice, inclusiv in balsamuri de buze, rujuri, creme hidratante sau parfumuri.

Un studiu recent realizat in Uniunea Europeana a stabilit ca nu exista suficiente dovezi care sa ateste ca oxibenzonul din lotiunile de protectie este sigur pentru consumatori.

„Oglinda“ antisolara

Cremele de protectie solara actioneaza in doua feluri: chimic, adica absorb razele UV, si fizic, blocandu-le si reflectandu-le. Un studiu recent al California University a aratat ca procesul de absorbtie al razelor UV poate duce la emiterea de particule nocive in organism, care pot cauza chiar cancer.

Produsele organice actioneaza exclusiv fizic si sunt pe baza de dioxid de titan sau oxid de zinc. Ele sunt inerte chimic si protejeaza organismul de razele UV, reflectandu‑le asemeni unei oglinzi“, explica Monica Rosu, directorul magazinului on‑line de produse bio Rangali.

Pe langa toate acestea, cremele de protectie solara ecologice contin filtre de protectie naturale. De exemplu, metoxicinnamate isoamil, un filtru
UV din acizi esterici de scortisoara. Dar si filtre minerale, cum ar fi dioxidul de titan sau oxidul de zinc.

„Spre deosebire de produsele obisnuite, lotiunile de protectie solara certificate ecologic nu contin parabeni, lanolina, parfumuri artificiale si coloranti, care sunt absorbiti de piele odata cu lotiunea. Ele ofera o protectie ridicata, similara cu cea a produselor conventionale, dar fara efectele negative ale acestora“, spune Bogdana Ghinescu, managerul magazinului de produse bio Pukka Food.

Uleiul de masline alunga razele UV

Spre deosebire de anii anteriori, romanii amatori de plaja au acum la dispozitie produse de protectie solara certificate ecologic. La Rangali si Pukka Food puteti gasi mai multe tipuri de creme, spre exemplu Green People, lotiune al carei factor de protectie variaza de la 8 la 25. Lotiunea are protectie impotriva razelor UVA si UVB, iar printre ingredientele sale se numara aloe vera, frunze de maslin, ulei de palmier, ceai verde, toate produse cu certificare ecologica. Produsul costa 80 de lei si nu contine parfum.

Un alt produs eco certificat este Marca Badger, cu factor de protectie 15 sau 30, care costa 90 de lei. Produsul contine ulei extravirgin de masline, ceara de albine, ulei de jojoba, unt de cacao si de shea, extract de catina, ulei esential de levantica si lamaie.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri