Cotidianul Top, Arges: Puteti salva padurile cu un efort minim

In Pitesti s-au instalat containere de triere a ambalajelor. Ieri, la Primaria Pitesti, a fost prezentat un proiect de reciclare a deseurilor. Ecorom Ambalaje S.A a pus la dispozitie containere si saci colorati pentru depozitarea si reciclarea gunoiului. Deschiderea oficiala a programului de reciclare a ambalajelor include numai pe cele din plastic, hartie si sticla. Sub denumirea "Pentru ca fiecare lucru are locul lui" programul se va extinde in tot orasul. Astfel au fost amplasate containere colorate pentru fiecare dintre aceste ambalaje.

Pentru ca programul este abia la inceput containerele au fost puse in Gavana II, Gavana III si Eremia Grigorescu. Matrialele care se vor strange in containere vor fi luate de cei de la Salubritate. Colectarea deseurilor nu se face doar de la populatie ci si de la agentii economici. Daca agentii economici nu vor da spre reciclare ambalajele care cantaresc mai mult de 28% din valoarea totala a resturilor, sunt nevoiti sa plateasca 1 leu pentru fiecare kilogram de ambalaj, bani care sunt pentru Fondul de mediu.

Materialele care se pot recicla sunt hartia, lemnul, plasticul, sticla si metalele. Cele mai multe deseuri sunt din plastic "Ne confruntam cu cele mai multe gunoaie din plastic. Sunt cele mai vizibile gunoaie si cele mai usoare. Am pus niste tarcuri pentru depozitarea acestor gunoaie dar la cum sunt de frumoase folosesc mai bine in gospodarii. Au disparut de acolo de unde le-am pus", a declarat primarul Tudor Pendiuc.

Cu ajutorul primariei, al Salubritatii si al Ecorom Ambalaje vom avea probabil un oras mai curat. Masele plastice se gasesc in proportie de 49%, hartia si cartoanele 22%, sticla de 20% iar metalele de 9%. O persoana produce 364 de kilograme de deseu menajer pe an din care deseu de ambalaje 50 de kilograme. De la centrele unde au fost deja amplasate containerele cantitatile estimate pentru colectare pe luna sunt de 3 tone de hartie, 1 tona de plastic si 3 tone de sticla.

Sefa Garzii de Mediu dna. Emilia Dumitrescu recomanda populatiei: "Avem datoria si obligatia de a tine curatenie. Dar ma gandesc ca nu se poate curatenie fara ordine. De aceea inainte de a ne apuca de curatenie mai intai trebuie sa facem ordine". Din materialele reciclabile se pot obtine haine. Sticla reciclata este principala materie prima in industria sticlei. La capitolul "Plastic" se colecteaza recipiente din plastic pentru bauturi, recipiente din plastic pentru alimente si ambalaje din plastic pentru folie. Din doua recipiente de plastic se poate face un fular, iar din 27 de recipiente se poate face un pulover. Fiecare tona de carton reciclata salveaza 17 copaci.

Pentru ami multe informatii viziteaza Cotidianul Top

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri