Cotidianul: Statul ne da 25.000 de lei pentru panouri solare

Ministerul Mediului a lansat programul „Casa verde”, destinat tuturor celor care vor sa se incalzeasca si sa se spele „ecologic”. Programul prevede finantarea persoanelor fizice si juridice pentru proiecte de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu cele care utilizeaza energie solara, geotermala si eoliana, sau altele care au aceeasi calitate, de imbunatatire a calitatii aerului, apei si solului.

In cazul persoanelor fizice, Administratia Fondului pentru Mediu va finanta 90% din costul de montare a unui sistem de incalzire si apa menajera (dar nu mai mult de 25.000 de lei). „Concret, este vorba, pentru prima etapa de finantare, de un buget total de 520 de milioane de lei, dintre care 400 de milioane, adica aproximativ 110 milioane de euro, sunt pentru persoane fizice, dar pot fi accesate si de asociatii de locatari sau de ONG-uri”, ne-a explicat Attila Korodi, ministrul Mediului.

Totusi, procentele si plafoanele de finantare difera.

De exemplu, in cazul unei firme, finantarea poate ajunge pana la jumatate din costul unui astfel de echipament (dar nu mai mult de 250.000 de lei pentru un sistem). In cazul primariilor sau al scolilor, Fondul pentru Mediu va suporta pana la 60% din costurile investitiei (dar nu mai mult de 300.000 de lei pentru un sistem). Iar in cazul organizatiilor neguvernamentale, finantarea poate ajunge pana la un nivel similar cu cel pentru persoanele fizice, adica de 90% (dar nu mai mult de 25.000 de lei).

Programul este asemanator, ca si derulare, cu cel pentru masini, Rabla. Cetateanul isi va depune dosarul pentru cumpararea sistemului de incalzire la una dintre firmele care comercializeaza si instaleaza astfel de sisteme, validate de Administratia Fondului pentru Mediu. Prin urmare, primul pas este urmarirea listei cu agentii care au trecut de etapa validarii, care va fi facuta publica pe 20 decembrie, pe site-ul Ministerului Mediului, www.mmediu.ro, si pe cel al Administratiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro. Apoi, doritorul va astepta nota de acceptare din partea instalatorului validat la care a depus cererea. Dosarul va trebui sa contina: actul de identitate, in copie, copia legalizata dupa actul de proprietate, de concesiune sau de locatiune al imobilului pentru care se ia sistemul de incalzire, actul autentificat prin care proprietarii sau coproprietarii isi dau acordul pentru lucrare si copia dupa documentul care atesta o situatie particulara: casatorie, desfacere casatorie, schimbare nume si/sau prenume. Solicitarile pot fi depuse incepand cu 5 ianuarie 2009.

Potrivit producatorilor si importatorilor de astfel de sisteme, de mai bine de o saptamana cei interesati au inceput sa sune si sa intrebe cat costa si ce fel de sisteme de incalzire isi pot monta. „De cand s-a scris ca va demara un astfel de program, nu fac decat sa raspund, timp de doua ore pe zi, la mailuri si telefoane. Multa lume ne intreaba ce este mai bine sa isi monteze si cat costa”, ne-a declarat Augustin Ofiteru, reprezentantul firmei Magnus.

Potrivit importatorilor, montarea unui sistem de panouri solare care asigura apa calda si caldura pe tot timpul anului, pentru o casa cu o suprafata de 150 de metri patrati, ar costa maximum 10.000 de euro. Din aceasta suma 20% reprezinta manopera.

spot_img

Ultimele știri