Ministerul Mediului ar putea plati romanilor peste 70% din costurile de montare a sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila.
Ministerul Mediului ii va finanta pe cei care vor sa isi inlocuiasca sau sa-si completeze sistemul de incalzire clasic cu instalatii care utilizeaza energia solara, geotermala sau eoliana. Banii vor fi asigurati din taxa de poluare platita de cei care isi inmatriculeaza masinile. „Fondurile colectate din taxa de inmatriculare se vor reintoarce la populatie sub forma de proiecte. Cei care vor dori sa-si monteze panouri solare vor putea primi cofinantare de peste 70% din valoarea totala a proiectului”, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului. Potrivit lui Korodi, Ministerul Mediului va elabora un ghid pe baza caruia cei care vor sa-si monteze astfel de sisteme vor putea beneficia de finantare.
Ghidul ii va ajuta sa intocmeasca proiectul pe baza caruia ministerul va evalua costul investitiei si va da banii. Montarea unui sistem de panouri solare costa aproximatv 7.000 de euro.
Panourile solare functioneaza la scara larga in nordul si in sudul Europei, iar tari cu traditie in folosirea resurselor verzi, precum Germania, Austria si Grecia, detin aproximativ 70% din aceasta piata. In Germania, statul finanteaza 50% din costurile totale de montare a unui sistem de incalzire care foloseste surse de energie regenerabila, dar asigura si o pensie pe timp de iarna de 400-500 de euro. Si in Bruxelles cei care vor sa isi monteze astfel de sisteme beneficiaza de ajutor din partea statului.
Operatorii economici pot beneficia si ei de ajutoare de stat in perioada 2008-2013 pentru investitii in valorificarea resurselor regenerabile de energie.