Cercetatorii americani spun ca bacteria este sub forma unui praf alb si se dezvolta in locurile umede si racoroase, mai ales in pesteri.
Oamenii de stiinta de la un institut american au descoperit o noua bacterie care se dezvolta in special in pesteri si care ar putea fi responsabila pentru moartea a peste 100.000 de lilieci, informeaza Reuters, citand revista “Science”.
Bacteria, o “pudra” de culoare alba, a fost gasita pe corpul a mai multor lilieci morti sau foarte bolnavi descoperiti in pesterile din state precum New York, Connecticut sau Vermont. In urma mai multor teste, cercetatorii in domeniu au ajuns la concluzia ca bacteria ataca animalele aflate in hibernare, dupa care se instaleaza in organismul acestora, cauzandu-le moartea.
Bacteria, denumita simbolic “sindromul nasului alb”, a fost descoperita pentru prima data in iarna 2006-2007 si afecteaza sase dintre cele mai importante specii de lilieci, atat de talie mica, cat si mare. De asemenea, oamenii de stiinta au avertizat ca bacteria este posibil sa poata fi transmisa si la liliecii migratori, astfel ajungand si in alte state.
Acest lucru poate duce la disparitia in masa a liliecilor, specie foarte importanta pentru mentinerea unui echilibru in ceea ce priveste insectele, dar mai ales pentru polenizarea anumitor plantatii.
Cu toate acestea, cercetatorii americani nu au putut determina daca noua bacterie este singura cauza pentru care liliecii ce hiberneaza mor, mai ales in conditiile in care o parte dintre acestia erau si subnutriti.