Cotidianul: Romanii s-au debarasat de 650 de tone de deseuri intr-o zi

Aproape 650 de tone de deseuri electrice, electronice si electrocasnice (DEEE) au fost colectate in 19 aprilie, cu ocazia campaniei „Marea Debarasare”, organizata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) in 110 localitati din intreaga tara. Romanii s-au debarasat de electrocasnicele uzate la fel ca anul trecut, cand au fost stranse, la nivel national, peste 600 de tone de astfel de deseuri, cantitate ce ar reprezenta mai mult de jumatate din totalul strans de la populatie in cursul anului 2006.

Potrivit statisticilor oficiale ale Agentiei Nationale de Protectie a Mediului, cea mai mare cantitate de deseuri a fost adunata de la cetatenii din Regiunea 7 Centru, adica in zona Sibiului si Brasovului, respectiv 130 de tone.

Pe locul doi s-a clasat Regiunea 8 Bucuresti – Ilfov, cu 110 de tone, iar pe locul trei Regiunea 6 Nord-Vest, cu peste 100 de tone. Pe de alta parte, Regiunea 4 Sud-Vest cu Oltenia si Regiunea 5 Vest s-au clasat pe ultimele doua locuri, cu 45 de tone, respectiv 35 tone.

Pe judete, lider in topul cantitatilor de DEEE colectate s-a clasat Suceava, cu peste 71 de tone, urmat de Maramures si Brasov, cu peste 37, respectiv peste 36 de tone DEEE adunate in ziua de 19 aprilie. Codasul este judetul Valcea, unde nu s-a putut aduna nici macar o tona de astfel de deseuri, cantitatea colectata fiind de 850 de kilograme. In Bucuresti, cele mai multe deseuri au fost colectate in sectorul 1, aproximativ 50 de tone, iar cele mai putine in sectorul 4, unde s-au scos in strada 3,6 tone.

Intrebat de ce exista diferente mari intre cantitatile de deseuri colectate in sectoarele din Bucuresti, ministrul Mediului a explicat ca, „cel mai probabil, autoritatile locale nu s-au implicat suficient”. Campania „Marea Debarasare” a Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) vizeaza strangerea de la populatie a deseurilor de echipamente electrice si electronice.

Actiunea din 19 aprilie este a doua mare campanie de colectare de DEEE-uri, dupa cea din septembrie 2007. Romania trebuie sa colecteze patru kilograme de astfel de deseuri pe cap de locuitor, conform normelor europene. Potrivit Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, costurile pentru campania „Marea Debarasare” sunt suportate din banii colectati cu titlul de „taxa verde” si din bugetele primariilor din localitatile unde programul se desfasoara. MMDD intentioneaza sa repete, in toamna, actiunea urmarind ca programul sa ajunga, cu aceasta ocazie, si in mediul rural.

Romania nu respecta normele UE

Autoritatile romane au reusit sa stranga doar 30 de grame de deseu electric pe cap de locuitor, anul trecut. Uniunea Europeana ne-a impus o norma de trei kilograme pentru fiecare locuitor, norma care nu a fost respectata. Cantitatea de deseuri electrice si electronice colectate in intreaga tara, anul trecut, a fost de aproximativ 600 de tone.

Anul acesta, Romania ar fi trebuit sa colecteze cel putin patru kg de DEE-uri, pe cap de locuitor, conform normelor UE. Potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi, Romania nu risca declansarea procedurii de infringement, pe motiv ca nu s-a pornit o astfel de procedura impotriva vreunei tari care nu a indeplinit aceasta tinta.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri