Cotidianul: Religiile se unesc impotriva incalzirii globale

Mediul a reusit ceva rar intalnit in istoria religiilor: nu numai ca a dus la un consens intre crestini, musulmani, evrei si budisti, dar a realizat si un front comun intre acestia si oamenii de stiinta.

Papa Benedict al XVI-lea se alatura activistilor de mediu

Saptamana trecuta, pe unul dintre cei mai mari ghetari ai Groelandei, in fiordul arctic Ilulissat, liderii religiosi de pe tot globul s-au intalnit sa se roage impreuna pentru a salva planeta de incalzirea globala. "Pare o misiune imposibila sa pui de acord crestinii, evreii, musulmanii si budistii. Intalnirea lor din Arctic simbolizeaza mai mult decat o rugaciune. Arata consensul intre religii, dar si gravitatea fenomenului de incalzire globala", scrie NewScientist.

Incalzirea globala nu a unit doar liderii religiosi intre ei, ci i-a apropiat chiar si de oamenii de stiinta. La inceputul acestui an, cele doua tabere au dat la o parte cearta asupra originii oamenilor pe Pamant si si-au unit fortele, incercind sa protejeze ceea ce, intr-un fel sau altul, exista deja. Ei si-au exprimat ingrijorarile comune la o conferinta de presa din Washington D.C.: amenintarea planetei este cauzata de oameni, iar rezultatul este evident pentru toata lumea – poluare, extinctia speciilor si schimbarile de clima. Participantii au somat la actiune imediata printr-un document, semnat de cei 28 de membri ai coalitiei, printre care profesori universitari, biologi, pastori si lideri de organizatii evanghelice. Actul a fost trimis mai departe la presedintele SUA, George W. Bush, alaturi de solicitarea de a schimba politicile publice, pentru ca "economia nu mai poate continua asa cum o stim, nici macar o zi".

"Stiinta si religia nu sunt parteneri. Protestele Bisericii fata de predarea evolutiei in scoli sau fata de cercetarea cu celule susa constituie doar doua exemple de incompatibilitate", arata intr-un alt articol editorii de la NewScientist. In ultimul timp, reprezentantii celor doua tabere sustin insa contrariul demonstrand ca in fata problemelor de mediu pot sa uite de incompatibilitati.

"Nu conteaza daca suntem liberali sau conservatori, darwinisti sau creationisti, stam cu totii sub aceeasi atmosfera si bem aceeasi apa. Avem un mare respect pentru viata pe Pamant, indiferent daca viata aceasta a fost creata de Dumnezeu sau a evoluat in miliarde de ani. Exista, este sacra pentru noi toti si este pusa in pericol chiar de oameni", a declarat la intalnirea de la Washington Eric Chivian, directorul Centrului pentru Sanatate si Mediu de la Universitatea Harvard.

Reverendul Richard Cizik marturiseste ca a urmarit prin aceasta unire de forte chiar impactul surprizei asupra celorlalti. Cele doua tabere s-au intalnit prima data in noiembrie 2006, iar ambitiile lor sunt mari: vor sa se intalneasca si sa ii convinga si pe liderii din Congres, republicani si democrati deopotriva, sa ia masuri pentru mediu.

In februarie anul trecut, 86 de lideri evanghelici din Statele Unite au semnat un acord prin care incepeau lupta impotriva schimbarii climatice. In acel document se scria ca morala crestina cere un raspuns urgent la aceasta problema. La Vatican, de asemenea, "incalzirea globala" a devenit un subiect "obligatoriu" de studiat pentru capii Bisericii Catolice, potrivit unui comunicat postat pe catholica.ro. Consiliul Pontifical pentru Justitie si Pace va gazdui de asemenea un seminar international pe aceasta tema, la care vor participa experti in mediu, economie, politica si, bineinteles, pastoratie.

Protestul Greenpeace de la Bucuresti

"Indiferent de religia pe care o propovaduim, vom incerca sa sustinem, cat mai tare, ca trebuie sa acordam atentie resurselor de apa si schimbarilor climatului", a declarat cardinalul Thomas McCarrick, reprezentantul Bisericii Romano-Catolice, la evenimentul din Groenlanda.

"Adeptii fiecarei religii interactioneaza cu conceptul incalzirii globale in feluri diferite. Cu toate acestea, el are potentialul de a deveni spatiul comun pentru crestini si celelalte religii", e de parere cercetatorul David Kinnaman, care a condus un studiu sociologic pe aceasta tema. Potrivit acestei cercetari, publicata marti in Christian Post Reporter, 51% dintre crestinii din SUA cred ca incalzirea globala constituie o problema majora, la fel ca 62% dintre cei cu o alta religie si 69% dintre atei.

Mediul, noua paradigma

Ecologia a devenit o religie in sine, iar ea cistiga mii de adepti in fiecare zi, sint de parere unii editorialisti, sceptici in privinta incalzirii globale. O parte dintre ei merg chiar mai departe si spun ca "verdele" va inlocui biserica, de orice fel ar fi ea. Iar subiectul "schimbarii climatice" le ofera argumente in plus pentru aceasta teorie.

"Incalzirea globala este noul drum spre apocalipsa. De asemenea, a devenit un lucru "rau" sa nu fii verde. E clar ca mediul este noua paradigma a lumii vestice", spune Thomas Helton intr-un comentariu din The Current. Ideea a inceput sa se contureze in 2003 dupa ce scriitorul Michael Crichton a formulat astfel de ipoteze in cartile sale. "State of Fear", aparuta in 2004, este dedicata impotriva incalzirii globale.

Pentru mai multe informatii viziteaza Cotidianul

spot_img

Ultimele știri