Cotidianul: Piatra care inhaleaza miliarde de tone de dioxid de carbon

 O roca intalnita in mare parte in Oman poate fi folosita pentru a absorbi dioxidul de carbon intr-un ritm ce ar putea incetini incalzirea globala. Cand dioxidul de carbon intra in contact cu peridotitul, roca eruptiva cristalina, gazul este transformat in minerale solide precum calcitul, explica Reuters.
 
Geologii Peter Kelemen si geochimistul Juerg Matter de la Universitatea Columbia spun insa ca acest proces natural poate fi supraincarcat de un milion de ori pentru a da nastere unor minerale subterane care sa inmagazineze permanent intre 2 si 30 de miliarde de tone de gaze de sera rezultate an de an din activitatile umane.

Peridotitele sunt cel mai des intalnite roci de sub crusta pamantului, dar pot fi gasite si la suprafata.

Mai ales in Oman, stat din Orientul Mijlociu aflat in apropierea unei regiuni in care se produc cantitati substantiale de dioxid de carbon, in cadrul procesului de obtinere a combustibililor fosili. Ele mai pot fi zarite si in Papua Noua Guinee si in Caledonia, de-a lungul coastelor Marii Adriatice si, in cantitati mai mici, in California.

Cei doi cercetatori au calculat si costurile exploatarii miniere a acestor roci si transportarea lor direct in fabricile emitente ale gazelor de sera, insa au stabilit ca acestea ar fi mult prea ridicate. In schimb, ei au asigurat ca pot demara procesul de inmagazinare a peridotitelor prin injectarea lor cu apa incalzita ce contine dioxid de carbon presurizat.

Potrivit estimarilor lor, 4-5 miliarde de tone de gaze de sera pot fi absorbite anual langa Oman cu ajutorul tehnicii lor, paralel cu o alta, dezvoltata de colegul lor Klaus Lackner, de la Universitatea Columbia, ce foloseste copaci sintetici pentru a absorbi dioxidul de carbon din atmosfera. Cu toate acestea, mai e nevoie de ceva cercetare pana ca aceste tehnologii sa poata fi utilizate la scara comerciala.

Totodata, mari emitenti de gaze de sera de talia SUA, Chinei si Indiei, unde nu se intalnesc cantitati mari de peridotite, vor fi nevoiti sa gaseasca alte metode de inmagazinare a emisiilor poluante.

spot_img

Ultimele știri