Cotidianul: Parc eolian aprobat de Consiliul Judetean si respins de primarul din Cogealac

In timp ce presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, vede un avantaj in a avea pe teritoriul judetului cel mai mare parc eolian din Europa, primarul unei comune se opune in mod constant proiectului.

Impiedicat de obiectiile ridicate de un primar de comuna din Dobrogea, proiectul celui mai mare parc eolian din Europa si al doilea ca marime din lume este vazut cu ochi buni de autoritatile judetene. „Este un mare avantaj faptul ca judetul Constanta este la granita cu Marea Neagra si puterea eoliana este foarte mare fata de alte judete si vrem sa transfor­mam acest avantaj natural intr-un avantaj economic pentru judet. Mai ales ca, pana in 2014, aproximativ 5% din energia Romaniei trebuie sa vina din surse alternative, gen energie eoliana”, spune Nicusor Constantinescu, presedintele Consi­liului Judetean Constanta.

Problema parcului eolian dezvoltat de celebra firma ceha CEZ (proprietarul celor opt firme regionale de distributie a electri­citatii, fost Electrica Oltenia) este ca cele 240 de elice vor fi amplasate pe teritoriul comunei Fantanele, iar statia care trebuie sa transforme energia produsa din vant pentru a fi introdusa in reteaua nationala trebuie construita in comuna vecina, Cogealac.

Acolo insa primarul a oprit lucrarile, acuzandu-i pe inves­titori ca au inceput constructia pe raza comunei lui fara autorizatie. A inceput sa imparta deja amenzi, a pornit un lung sir de procese, contestand autorizatiile si felul in care a fost dobandit terenul pe care trebuie amplasata statia de transformare. Iar in timp ce acest proiect stagneaza, un alt jucator important de pe piata energetica, Iberdrola, ia startul in competitia pentru cea mai buna zona din tara din punctul de vedere al vantului.

„Acolo sunt doua companii concurente. Insa nu poate o comuna sa se substituie Legii nr. 50, legea privind regimul autorizatiei in constructie. Din punctul meu de vedere, auto­rizatia de constructie emisa de Consiliul Judetean este perfect valabila atat timp cat nu este anulata de instanta de judecata”, spune presedintele Consiliului Jude­tean Constanta.

Auzind ca actul la care face referire a fost insa atacat in instanta de cei care se opun proiectului, Constan­ti­nescu a declarat ca „toate auto­rizatiile de constructie pe tema eolie­nelor emise in judetul Constanta sunt legale si in vigoare. Cred ca sunt institutiile statului, care se numesc Politie, Jandar­merie, disciplina in constructii, care trebuie sa ia masuri si sa permita constructia acolo unde autorizatia de cons­tructie este valabila si sa interzica acolo unde nu este valabila”. Blocarea proiectului de parc eolian de catre primarul din Cogealac, Cati Hris­tu, se traduce pentru locuitorii co­munei in pierderea unor fonduri de sprijinire a co­munitatii locale in valoare de a­proa­pe 9 milioane de euro.

Opi­nia auto­ritatilor din mica comu­na dobrogeana este insa de neclintit. „Sa plateasca amenzile, sa faca toate actele de la inceput si apoi sa vina la masa tratativelor. Daca nu vor, nu ducem lipsa de concurenta. De pro­iecte similare sunt interesati si alti in­vestitori”, declara saptamana trecuta purtatorul de cuvant al primarului din Cogealac.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri