Cotidianul: ONG-urile militeaza preventiv pentru spatiile verzi

Mai multe ONG-uri vor organiza marti, 10 martie, incepand cu ora 08.30, in Parcul Izvor, o actiune pentru salvarea spatiilor verzi din intravilan.

Un grup de ONG-uri care sustin campania “Salvati Spatiile verzi” va organiza un miting de avertizare, marti, 10 martie, incepand cu ora 08.30, in Parcul Izvor, vizavi de Palatul Parlamentului, inainte de sedinta din Comisia pentru administratie publica.

In cadrul acestei sedinte se va supune votului OUG nr. 114/2007. Potrivit reprezentantilor ONG, situatia spatiilor verzi este una ingrijoratoare, “intrucat nu toate vor putea fi salvate”.

“La fel de ingrijorator este si faptul ca amendamentul adus Legii specifice a spatiilor verzi, nr. 24/2007, care interzicea emiterea de autorizatii de construire pe spatiile verzi, a fost respins in aceasta comisie, sub pretextul ca este prea restrictiv”, se arata in comunicatul de presa.

Ordonanta care urmeaza sa fie supusa la vot modifica Legea mediului in sensul interzicerii schimbarii destinatiei, reducerii suprafetei sau stramutarii terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in planurile de urbanism.
Publicitate

Mesajul adresat deputatilor este acela ca “orasele din Romania sunt PRAF!”

Bucurestenii sunt invitati sa se invoiasca o ora de la facultate sau de la serviciu pentru a-si arata interesul pentru spatiile verzi. De asemenea, sunt chemati cetatenii din alte orase, care se pot invoi o zi de la lucru sau de la facultate, pentru a demonstra ca spatiile verzi sunt o preocupare pentru intreaga tara.

Comisia de mediu a Camerei Deputatilor a amanat in urma cu cateva zile discutarea proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei 114/2008, care interzicea construirea pe spatiul verde. Solicitarea a venit de la Ministerul Mediului, prezent in sedinta comisiei prin secretarul sau de stat Dan Cirlan, iar motivul a fost ca in Senat se discuta un alt proiect de lege, care prevede modificarea Legii 24/2007, ce reglementeaza administrarea spatiilor verzi urbane. “Am amanat discutarea acestui proiect de lege pe motiv ca mai exista unul care se discuta acum la Senat. Daca s-ar aproba acest proiect, s-ar crea un paralelism juridic”, sustine presedintele Comisiei de amenajare a teritoriului si echilibru ecologic a Camerei Deputatilor, Sulfina Barbu.

Surse din cadul aliantei PSD-PDL sustin insa ca motivul real al amanarii votului pentru ordonanta spatiilor verzi este ca Executivul nu ar mai sustine-o, pe motiv ca aceasta “este prea drastica si incalca dreptul la proprietate”.

Aceleasi surse spun ca Executivul ar vrea sa abroge Ordonanta 114 si sa faca o noua lege privind spatiile verzi, care sa aiba la baza Legea 24/2007.

Noul proiect concurent a fost inregistrat la Senat pe 12 decembrie 2008 si a primit deja avizul Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si protectia mediului, pe 26 februarie 2009. Potrivit avizului, comisia a hotarat sa lase la latitudinea primariilor pe ce spatii verzi se poate construi si pe care nu, fata de ordonanta guvernului Tariceanu, care limita constructiile pana la respectarea PUG-urilor. “Se incalca autonomia autoritatilor locale prin impunerea pastrarii suprafetelor virane in categoria spatiilor verzi. Autoritatile locale au obligatia de a urmari realizarea standardului de 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, dar acest lucru nu ar trebui sa reduca din prerogativele autoritatilor locale de a dispune de suprafetele virane, asa cum se aproba prin documentatiile de urbanism”, si-au motivat decizia senatorii din cadrul comisiei. Vicepresedintele comisiei, Tiberu Aurelian Prodan, a recunoscut pentru Cotidianul ca proiectul de lege discutat acum in Senat, daca va fi aprobat, va da liber la construirea pe spatiile verzi.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, recunoaste ca vrea ca legea sa iasa mai repede din Senat decat ordonanta guvernului Tariceanu. El invoca faptul ca Planurile de Urbanism General (PUG)-urile marilor orase nu au mai fost modificate din anul 1999 si ca, daca se aplica Ordonanta 114, atunci orice constructie cat de mica, de genul un garaj ridicat pe un spatiu privat, ar putea fi blocata de actul normativ, pe motiv ca nu e voie sa construiesti nimic pe un spatiu delimitat “verde” prin PUG. “Vrem ca prin noua lege, care e acum in Senat, sa definim mai clar notiunea de spatiu verde in intravilan si sa vedem care sunt posibilitatile de extindere”, a declarat ministrul Mediului pentru cotidianul.ro. Cat priveste Ordonanta 114, Nemirschi a adaugat ca “nu avem in vedere abrogarea, ci reformularea ei in Guvern”.

Ordonanta 114 a guvernului Tariceanu interzice ridicarea oricarui tip de constructii pe spatiile verzi, schimbarea planurilor de urbanism sau a destinatiei spatiilor verzi si taierea vegetatiei ierboase sau lemnoase din aceste zone.
 

spot_img

Ultimele știri