Cotidianul: Le Monde – Litoralul romanesc, noul "El Dorado" pentru energia eoliana

Litoralul romanesc, cu regiuni izolate in care saracia sare in ochi, iar vantul este singura certitudine, devine noul "El Dorado" pentru industria energiei eoliene, atragand nume precum CEZ, care instaleaza cel mai mare complex eolian terestru din Europa, titreaza publicatia Le Monde.

In urma cu 2.000 de ani, poetul roman Ovidiu, exilat pe litoralul Marii Negre, a facut cunostinta cu puternicele vanturi care lovesc frontierele estice ale Imperiului Roman. In prezent, forta lor se face simtita pana in Fantanele, un sat mic situat la cateva zeci de kilometri de mare, comenteaza Le Monde."De aceea se numeste Marea Negra. Este agitata, iar cand se infurie, ceea ce se intampla foarte des, suflarea ei se simte pana aici", spune Constantin Stanciu, locuitor din Fantanele.

In aceste zone izolate, vantul este singura cerititudine, noteaza Le Monde. Relieful este usor deluros, clima arida, iar solul pietros limiteaza culturile. Soarele este la fel de puternic precum vantul, asa cum o arata tenul taranilor. Saracia sare in ochi, iar populatia s-a resemnat in fata fortei vantului.

In prezent, insa, vantul istoriei bate in favoarea lor, vechiul dusman devenind aliat. Grupul ceh CEZ instaleaza la Fantanele, din noiembrie 2008, cel mai mare complex eolian terestru din Europa. Proiectul vine ca o binecuvantare pentru tarani, care au pus la dispozitia grupului terenul, pentru care primesc pana la 3.000 de euro pe an."Este o adevarata mana cereasca. Primim 1.800 de euro pe an, iar in curand vom ajunge la 3.000 de euro", explica Filofteia Stanciu, sotia lui Constantin.

Acesti bani sunt foarte importanti pentru localnici, in conditiile in care Filofteia, angajata la primarie, munceste pentru un salariu de 150 de euro.
Proiectul CEZ a trecut in acest an de prima etapa, respectiv instalarea a 115 eoliene, dintr-un total de 139, la Fantanele. Grupul intentioneaza ca pana in 2011 sa construiasca inca 101 eoliene in satul vecin Cogealac. In total, cele 240 de instalatii vor avea o putere de 600 de MW, catitate echivalenta cu cea generata de reactorul nuclear de la Cernavoda.

"Vrem sa asiguram 10% din productia totala de energie verde din Romania", a declarat Cosmina Marin, responsabila cu comunicarea la CEZ. Pentru atingerea acestui obiectiv, grupul va investi 1,1 miliarde de euro, a adaugat ea.

Citeste mai mult in Cotidianul
 

spot_img

Ultimele știri