Cel mai costisitor si mai impresionant documentar despre planeta Pamant, adresat unui public care a gustat seria BBC “Planet Earth”, a fost lansat pe 5 iunie cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului. Unii politicieni europeni au spus ca asa se explica succesul ecologistilor, prin difuzarea filmului inainte de euroalegeri.
Regizat de francezul Yann Arthus-Bertrand si compus in intregime din cadre filmate din zbor in peste 50 de tari din toate regiunile Pamantului, filmul “Home” prezinta istoria planetei de la formarea rocilor si aparitia primelor forme de viata, trecand prin prezent si mergand pana peste 10 ani, deadline-ul omenirii de a pune in aplicare un plan care sa rezolve problema incalzirii globale care ne ameninta cu dezastre cumplite si poate cu sfarsitul speciei umane.
In premiera mondiala, filmul a fost lansat simultan in 83 de tari pe 5 iunie in cinematografe din intreaga lume, pe DVD, la televiziuni si pe YouTube , unde va putea fi vazut pana pe 14 iunie la o calitate foarte buna. Filmul a fost sponsorizat de PPR, o multinationala franceza din domeniul bunurilor de lux.
Intamplator sau nu, a doua zi dupa lansarea filmului au avut loc alegerile parlamentare in Europa, partidul ecologist francez ajungand surprinzator pe locul doi, primind 16,28 procente din voturi, fata de 28% cat a primit partidul lui Sarkozy. “Danny cel rosu a devenit Danny cel verde”, spun ziarele franceze despre Daniel Cohn-Bendit, unul din liderii partidulului European Greens – European Free Alliance din Parlamentul European.
La alegerile din 2004, partidul Europe Ecologie a primit doar 7,45% din voturile francezilor, iar in urmatorul partid va avea la fel de multi membri ca partidul socialist. “Succesul de duminica reprezinta ziua Z a politicii ecologiste”, a spus Cohn-Bendit referindu-se la 6 iunie 1944, care a marcat inceputul sfarsitului ocupatiei naziste in Franta.
“Home”, finantat in mare parte de miliardarul francez François Pinault, a fost difuzat in prime-time pe canalul de televiziune France 2 si arata imagini filmate din avion, de o calitate foarte buna, din care reies foarte clar efectele incontestabile ale schimbarilor climatice din ultimii ani. Multe dintre vocile politice din Franta au afirmat ca lansarea filmului este de fapt un complot pus la cale pentru ridicarea lui Cohn-Bendit in alegeri.
“Nu ma las prostit de toata manipularea asta. Cred ca totul a fost bine pus la cale de la inceput, special pentru a ridica partidul ecologist in alegeri”, a spus Marine Le Pen, al carui tata a fost singurul membru al Frontului National de extrema dreapta care a ajuns in Parlamentul European.
Toate aceste speculatii sunt absurde daca luam in consideratie faptul ca inca de acum doi ani s-a stabilit ca filmul va fi lansat de Ziua Mondiala a Ecologiei, pe 5 iunie, si atunci nu se stia data alegerilor pentru Parlamentul European. Regizorul Arthus-Bertrand a ras pe seama acestor acuzatii:
“Cu siguranta ca am influentat rezultatul alegerilor. Inseamna ca oamenii sunt pasionati de mediu si daca sunt preocupati de aceasta problema vor vota cu oamenii care sunt la randul lor preocupati de ea. Daca mai multe partide ar lua in calcul problemele de mediu, ar primi mai multe voturi”, a declarat acesta, citat de publicatia britanica “Telegraph”.
“Home”, in cifre:
20% din populatia planetei consuma peste 80% din resursele acesteia (United Nations Environment Programme, 2007)
Se investesc de 12 ori mai multi bani in arme decat in dezvoltarea natiunilor defavorizate (Organization for Economic Cooperation and Development, 2008)
5.000 de oameni mor in fiecare zi din cauza apei de baut poluate si un miliard de oameni nu au acces la apa potabila (United Nations Development Programme, 2006)
Un miliard de oameni sufera de foame (Food and Agriculture Organization of the United Stated, 2006)
Peste 50% din cerealele produse anual sunt folosite ca hrana furajera pentru animale sau biocombustibili (Worldwatch Institute, 2007)
40% din terenurile arabile au devenit infertile in ultimii ani (UNEP, 2007)
13 milioane de hectare de padure dispar in fiecare an (FAO, 2005)
Un mamifer din patru, o pasare din opt si un amfibian din 3 sunt pe cale de disparitie. Speciile dispar de 1.000 de ori mai repede decat rata naturala (International union for Conservation of Nature, 2008)
Temperatura medie din ultimii 15 ani a fost cea mai ridicata de cand este masurata (NASA GISS DATA)
Calota glaciara s-a micsorat cu 40% in ultimii 40 de ani (NASA GISS DATA)