Cotidianul: Guvernul mai da un milion pentru spionarea lucrarilor la canalul Bistroe

Banii sunt pentru finantarea reactualizarii studiului care stabileste ce impact au lucrarile ucrainenilor asupra rezervatiei Deltei Dunarii.

Ministerul Mediului intentioneaza sa monitorizeze si sa verifice in continuare starea apei, a aerului, a florei si a faunei din Delta Dunarii si sa completeze studiul care stabileste ce impact au avut lucrarile ucrainenilor. Aceasta desi guvernul ucrainean a revocat pe 11 august decizia privind realizarea celei de-a doua faze a constructiei la canalul Bistroe.

„Rezultatele monitorizarii si ale evaluarilor sunt necesare pentru fundamentarea pozitiei partii romane in cadrul dialogului de specialitate cu partea ucraineana”, se precizeaza intr-un proiect de ordonanta de guvern care prevede alocarea a un milion de lei. In plus, Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca isi reafirma disponibilitatea de a relua dialogul cu partea ucraineana, in vederea identificarii unei solutii in deplina conformitate cu dreptul international in ce priveste proiectul Bistroe.

La sfarsitul lunii iulie, Ucraina a notificat Romania ca efectueaza „lucrari de dragare la Bratul Chilia” in cadrul proiectului Bistroe. Ca reactie la aceasta notificare, Romania a cerut Ucrainei „sa se abtina” de la orice activitate care ar contrazice recomandarile forurilor internationale sau care ar insemna incalcarea angajamentelor asumate de Ucraina in repetate randuri, chiar si cu ocazia vizitei recente la Kiev a ministrului roman al Afacerilor Externe.

Ucraina a fost avertizata recent de mai multe organizatii si parti participante la conventii internationale (Conventia Espoo, Conventia Berna, Conventia Aarhus, Conventia de la Ramsar, UNESCO, Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea) sa inceteze lucrarile la canalul Bistroe. Studiile efectuate de aceste organizatii aratau ca acest canal are impact negativ asupra ecosistemului Deltei Dunarii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri