Cercetatorii americani au descoperit un peste care isi poate roti ochii tubulari pentru a privi prin propriul cap, multumita transparentei acestuia. Pestele Macropinna microstoma a fost descoperit in 1939, insa oamenii de stiinta si-au dat seama de-abia acum ca are capul transparent si ca isi poate roti ochii, pentru a privi inainte sau in sus, noteaza LiveScience.com .
Pana acum se crezuse ca ochii pestelui stateau fixati in sus, ceea ce l-ar fi impiedicat sa observe realitatea care se afla in fata lui, transformandu-l astfel intr-un pradator nepriceput.
Desi vietuieste la adancimi foarte mari, intr-o bezna vesnica, pestele este inzestrat totusi cu simtul vazului, multumita ochilor sai tubulari cu o sensibilitate foarte ridicata, care ii permit sa distinga siluetele animalelor din jurul sau.
Autorii studiului, Bruce Robison si Kim Reisenbichler, de la Institutul de Cercetare al Acvariului din Golful Monterey, au analizat pestii cu cap transparent din largul coastelor Californiei, cu ajutorul unor submarine ghidate de la distanta.
Acestia vietuiesc la o adancime care variaza intre 600 si 800 de metri, preferand de obicei sa pluteasca nemiscati. Inregistarile cercetatorilor au indicat un aspect necunoscut legat de pestele Macropinna microstoma: ochii ii sunt acoperiti de un invelis transparent, umplut cu lichid. Cele doua puncte situate deasupra gurii pestelui nu sunt ochii acestuia, asa cum s-ar putea crede, ci organe olfactive, echivalentul narilor la mamifere.
Majoritatea ilustratiilor existente ale pestelui nu infatiseaza acest invelis, deoarece structura fragila a acestuia a fost probabil distrusa atunci cand exemplarele capturate au fost aduse la suprafata in plasele pescaresti. Robison si Reisenbichler au reusit sa puna mana pe un specimen in viata, intact, pe care l-au lasat liber in acvariul navei pe care se aflau. Au reusit astfel sa observe ca pestele cu cap transparent isi roteste ochii tubulari atunci cand isi schimba pozitia corpului din plan orizontal in plan vertical.
Alimentatia pestelui Macropinna microstoma este alcatuita din meduze si feluriti pesti de dimensiune redusa. Pigmentii verzi din ochii pestilor au rolul de a filtra lumina solara rasfranta de suprafata apei, ajutandu-i astfel sa distinga stralucirea bioluminiscenta (bioluminiscenta reprezinta abilitatea organismelor de a produce lumina) a vietatilor de deasupra lor. Cand isi aleg prada, pestii cu cap transparent isi rotesc ochii in fata si inoata ascendent, spre victimele lor.