Cotidianul: Europa vrea sa interzica experimentele cu maimute

Comisia Europeana vrea sa inaspreasca controlul asupra cercetarii pe animale, propunand inclusiv interzicerea aducerii in laborator a gorilelor, a urangutanilor si a cimpanzeilor.

Pe langa utilizarea primatelor de talie mare pe post de cobai, Comisia Europeana intentioneaza sa limiteze si numarul animalelor utilizate anual pentru cercetare, informeaza AFP, citata de MEDIAFAX.

Propunerea inaintata de comisie a avut parte de un lobby intens din partea organizatiilor de aparare a drepturilor animalelor, a cercetatorilor si a industriei farmaceutice, arata "The Guardian". Desi considera esentiala cercetarea asupra animalelor, noile restrictii cerute de organismul comunitar fac referire si la o serie de pesti si nevertebrate precum crabii si homarii, specii care nu erau incluse anterior in legislatia europeana.

Potrivit documentului noii directive, "utilizarea animalelor in proceduri stiintifice ramane esentiala pentru a asigura un anumit nivel de siguranta pentru oameni, animale si mediu inconjurator, precum si pentru progresul cunostintelor care vor conduce la imbunatatirea sanatatii si bunastarii umane si animale".

Cu toate acestea, comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, pledeaza pentru restrictionarea metodelor care presupun utilizarea de animale: "Este esential sa se puna capat experimentelor pe animale. Cercetarea stiintifica trebuie sa se concentreze pentru a gasi metode alternative la testarea acestor animale. Atunci cand aceste alternative nu sunt posibile, conditiile in care animalele sunt folosite trebuie sa se imbunatateasca".

In Uniunea Europeana, experimentele pe primate de talie mare nu se mai fac de noua ani, spre deosebire de Statele Unite si Gabon. Cu toate acestea, potrivit publicatiei britanice, in jur de 12 milioane de animale sunt folosite anual in Europa in scopuri stiintifice.

Jumatate dintre acestea sunt folosite pentru testarea si dezvoltarea de medicamente, o treime pentru studii biologice, iar restul pentru teste cosmetice, toxicologie si diagnosticarea unor maladii, arata Reuters. Aproximativ 80% dintre animalele de laborator sunt reprezentate de soareci si sobolani, in timp ce numai 12.000 sunt reprezentate de primate.

O derogare la viitoarea lege europeana are in vedere situatiile extreme: "Daca este in joc insasi supravietuirea speciei sau in cazul aparitiei neprevazute la om a unei boli potential mortale sau care sa provoace handicap, un stat membru poate, in mod exceptional, sa primeasca autorizatia de a utiliza aceste animale pentru experimente".

Cu toate ca evita pe cat posibil sa foloseasca primate pe post de cobai, cercetatorii sustin ca acestea raman totusi indispensabile in gasirea unor remedii pentru maladii precum SIDA, Alzheimer, sindromul respirator acut sever, cancer, hepatita, malarie, multiple scleroze sau tuberculoza.

Sophie Petit-Zeman, din cadrul Association of Medical Research Charities din Marea Britanie, crede ca o astfel de masura ar aduce dupa ea o birocratie periculoasa: "O interzicere a utilizarii in laborator a maimutelor mari ar putea periclita o reactie suficient de rapida in cazul unei provocari serioase legate de sanatate".

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri