Cotidianul: Bucuresteni de 1 Mai, civilizati cu parul

Jandarmii, inginerii silvici, politistii comunitari si voluntarii de la Asociatia EcoAssist au stat ieri pe urmele bucurestenilor care au vrut sa petreaca in padurea Baneasa. In total, trei echipe au incercuit padurea, in zona Casa Alba, Academia de Politie si Gradina Zoologica. In timp ce jandarmii, cei de la Directia Silvica si voluntarii au verificat masinile care parcau ca sa vada ce sofer scoate gratarul din portbagaj, agentii de la Politia Comunitara, imbracati cu veste reflectorizante, au patrulat pe scutere aleile din padure si se uitau dupa eventuale gunoaie sau gratare.

Astfel, locuitorii Capitalei care au ales sa petreaca ziua libera in padurea din Baneasa au fost obligati sa isi tina gratarele in masina si sa aleaga varianta meselor organizate, la terase. Cei care erau informati dinainte ca pot primi amenzi de pana la 200 de lei daca fac focul in padure au preferat sa vina cu pachetel de acasa, adica salam, cascaval, oua, salata sau seminte de floarea- soarelui. Insa si acestia au fost atentionati de echipele mixte venite in control ca nu au voie sa lase gunoaie in urma lor, altfel risca amenzi intre 60 si 80 de lei.

Asa ca cei mai multi au ales sa inceapa ziua la iarba verde cu o plimbare prin padure, insotiti de copii si caini sau pe bicicleta, iar apoi s-au mutat pe terase, ca sa-si linisteasca foamea si setea cu mici si bere. Un domn la vreo 45 de ani, insotit de sotie si de pustoaica lor, ne-a spus: ,,Sunt de acord sa nu se faca foc in padurea Baneasa, pentru ca are traditie, insa un loc perfect pentru gratare ar fi la Cernica, unde este mai organizat locul’’.

O familie care statea pe o patura ne-a spus ca se pregatise cu carnea de mici pentru a face un gratar, dar, pentru ca autoritatile de mediu nu i-a permis focul in padure, a ramas cu ea in sacose. Ei s-au rezumat sa manance oua, salata si seminte si sa-si aminteasca cum era pe vremea lui 1 Mai muncitoresc in comunism, cand aveau voie sa friga mici in padure.

Pana la orele amiezii, aproape 40 de persoane au primit avertizarea autoritatilor, dupa ce au fost surprinse cu gratarul in brate sau pe punctul de a-l incinge. „Le-am spus ca nu au voie sa faca focul in padure, adica la mai putin de 100 de metri de limita acesteia. O parte dintre ei s-au suparat si au plecat acasa, cu altii ne-am luat la cearta pentru ca nu voiau sa inteleaga, ei sustineau ca au voie sa faca focul. M-am pus rau si cu o parte dintre vecinii mei, pe care a trebuit sa-i intorc din drum”, spune Liana Buzea, presedinta EcoAssist.

„Nu am dat amenzi, pentru ca nu am prins pe nimeni cu focul facut. Pe cei pe care i-am gasit cu gratare sau pe punctul de a face focul i-am avertizat ca amenda e de la 120 la 200 de lei si ca pot sa stea pe patura, sa se plimbe in padure si, daca vor mici, sa mearga la terasele din zona”, povesteste Cristian Savu, inginer la Directia Silvica Bucuresti. Acesta a spus ca vor supraveghea zona alaturi de jandarmi „pana se intuneca”, „adica pana pleaca toti”.

Reprezentanta ONG-ului verde a mai spus ca actiunea are loc la initiativa lor doar in Baneasa si ca va continua pana duminica, dupa care, pe 10 mai, vor intra din nou sa curete padurea, dupa perioada sarbatorilor de Pasti si de 1 Mai. „Numai intre 23 februarie si 19 aprilie am strans 500 de saci de gunoaie din padurea Baneasa”, spune Buzea.

Potrivit ministrului Mediului, Atilla Korodi, o actiune similara de control privind zonele de agrement a avut loc la nivel national, in care au fost implicati 40 de inspectori. ,,Acum patru zile am solicitat ajutor Ministerului Internelor si Reformei Administrative pentru un control in toate zonele de agrement care sunt cunoscute ca locatii pentru sarbatorirea acestei zile.

In afara de Baneasa, au mai fost facute controale in zone precum Harghita si in cele din jurul Brasovului, unde s-a constatat atat aprinderea focului in locuri interzise, cat si aruncarea de deseuri la intamplare’’, a zis Korodi. Intrebat daca va continua acest control si pe viitor, ministrul a explicat ca personalul Garzii de Mediu este insuficient pentru a se descurca singur. Acesta a precizat ca Politia Comunitara ar trebui sa efectueze astfel de controale periodic.

Masurile autoritatilor au fost atat de stricte incat cei doi inspectori ai Garzii de Mediu care au fost joi in padurea Baneasa au plecat cam dupa o ora, din lipsa de contravenienti. Olivia Oprisan, directorul Corpului de Control al Garzii de Mediu Bucuresti, a declarat pentru Cotidianul ca inspectorii n-au dat amenzi pentru ca ,,toti cei care au fost avertizati sa nu lase gunoaie si sa nu faca focul au respectat rugamintile acestora’’.

Apoi, cei doi s-au dus in Parcul Izvor la picnicul PSD, unde au impartit saci menajeri si au avertizat participantii sa nu arunce deseuri, ca altfel vor fi amendati.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri