Cotidianul: Arabia Saudita isi face cea mai mare sera din lume

In forma de semiluna si mare cat 15 stadioane de fotbal, sera va gazdui atat specii din prezent, cat si reconstituiri ale unora disparute cu pana la 400 de milioane de ani in urma.

Pentru a construi o gradina botanica in mijlocul desertului, langa capitala Riad, Arabia Saudita nu are alta solutie decat sa o adaposteasca in interiorul unei sere la care se lucreaza in prezent si care, odata finalizata, va ocupa locul intai la nivel mondial in privinta dimensiunilor.

Proiectul a luat fiinta in 2006, cand Riadul a organizat o competitie internationala pentru proiectarea unei gradini botanice in cinstea proaspatului ales, la acea data, lider al Arabiei Saudite: regele Abdullah. Proiectul castigator poarta semnatura joint venture-ului format din doua companii britanice: una de arhitectura, Barton Willmore, si una de inginerie civila, Buro Happold, noteaza popsci.com.

Programata sa-si deschida portile in 2011, Gradina Botanica a regelui Abdullah, in esenta o sera “paleobotanica”, va expune varietatea de specii de plante prezente in regiune in ultimii 400 de milioane de ani.

De asemenea, gradina va explora potentialul viitor al zonei, arhitectii proiectului planuind sa educe publicul in legatura cu consecintele epuizarii resurselor naturale si ale schimbarilor climatice induse de poluare, precum si in legatura cu beneficiile protejarii mediului.

In inima proiectului de 200 de milioane de dolari se va afla cea mai mare sera din lume, construita in forma de semiluna, simbolul credintei in religia musulmana, pe o suprafata echivalenta cu 15 terenuri de fotbal. Gradina isi va purta vizitatorii pe parcursul a sase perioade geologice, incepand cu era devoniana, cand viata pe uscat abia incepea sa se infiripe, si terminand cu pliocenul, cand Peninsula Araba era acoperita de o vegetatie manoasa si de rauri abundente.

Flora disparuta va fi reprezentata atat cu ajutorul unor reconstituiri, cat si prin unele specii inrudite care traiesc in prezent. A saptea zona a serei, botezata “Gradina Alegerilor”, poarta vizitatorii in sfera politicii de mediu, purtand vizitatorii catre viitor pe doua drumuri.

Calea “Nu face nimic” simbolizeaza viitorul Terrei daca omenirea va continua sa se infrupte lacom din resursele naturale si sa nu ia masuri privind emisiile de noxe in atmosfera. Pe masura ce vizitatorii vor inainta, temperatura va creste si vegetatia se va rari. Punctul final al traseului va fi o intindere de sol carbonizat.

In acest punct, vizitatorii vor putea alege ruta alternativa “Fa ceva”, care va evidentia pasii necesari salvarii planetei, cum ar fi dezvoltarea surselor de energie alternativa. Aici va fi prezentata macheta unui Riad inconjurat de ferme de panouri solare si de turbine eoliene. Drumul deciziilor in favoarea mediului va culmina cu un peisaj modelat dupa etapa bogata in ploi de acum 3,5 pana la 1,2 milioane de ani, cand Arabia Saudita era caracterizata de o biodiversitate ampla.

Construirea unei gradini botanice in desert va fi insa o sarcina dificila, mai ales ca scopul ei de a atrage atentia asupra necesitatii protejarii planetei va trebui sa aiba drept corespondent consumul redus de resurse al proiectului.

Pentru a asigura racirea si umiditatea serei fara un consum de energie ridicat, partile superioare ale tavanului vor fi construite in forma de bolta. Aceste arcade vor capta caldura de la 40 de metri deasupra solului si o vor mentine acolo. Aerul rece va ramane astfel in partea inferioara a constructiei, fiind usurata munca instalatiilor de aer conditionat. De asemenea, acoperisul, care va deveni cea mai mare structura de teflon din lume, va limita accesul luminii si caldurii in gradina. Energia necesara proiectului va fi asigurata, in mare masura, de panouri solare. Apa reprezinta si ea o provocare pentru oamenii de stiinta, deoarece fiecare strop va trebui reciclat.
 

spot_img

Ultimele știri