Cotidianul: Amenzi pentru Capitala murdara

Primaria Capitalei a inceput sa amendeze firmele de constructii care fac mizerie pe strazi. Mai mult, societatile risca sa ramina si fara utilaje.

Inspectorii Primariei Bucuresti au inceput sa imparta amenzi firmelor de constructii care murdaresc asfaltul. Numai saptamina trecuta au fost date sanctiuni in valoare de 67.000 de lei. Cele mai murdare strazi au fost: bulevardul Maresesti, calea Dudesti, Bulevardul Iancu de Hunedoara, Calea Plevnei, Bulevardul Vasile Milea, strazile Popa Tatu si Barbu Vacarescu. Inspectorii care au efectuat controalele spun ca multe firme nu au rampe amenajate, de spalare a utilajelor care parasesc santierul, si depoziteaza la intimplare deseurile din constructii. „Multe masini ies din santier cu rotile murdare. Strazile sint acoperite cu pamint, de ai impresia ca esti la tara”, a spus Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei.

Nici firmele de constructii care reabiliteaza infrastructura Capitalei nu lucreaza in curatenie. Astfel, pe multe artere la care s-a reabilitat carosabilul, trotuarele sint pline de pamint si pete de beton, potrivit inspectorilor din cadrul PMB. Si Apa Nova, Distrigaz si Electrica Muntenia Sud nu sint straine de mizga de pe strazi si trotuare. „Si acestia murdaresc destul de mult. Sint multe cazuri in care, dupa ce termina o lucrare, astupa groapa, iar in jur, pe o raza de zeci de metri, ramine mizga si chiar noroi pe trotuar sau pe strada”, a precizat Razvan Murgeanu. Viceprimarul Capitalei anunta ca are de gind sa reutilizeze deseurile din constructii. „In Bucuresti se construieste foarte mult si intr-un ritm alert. Avem un depozit pentru deseurile provenite din constructii, cel din Chiajna, insa nu este suficient. O solutie la care ne gindim e sa reutilizam molozul”, a explicat Razvan Murgeanu.

Ministrul Mediului, Korodi Attila, va propune un proiect de lege care prevede confiscarea utilajelor care ies de pe santier fara a trece pe la rampa de spalare. In plus, acesta propune infiintarea unui registru national de evidenta a deseurilor provenite din constructii in care sa fie specificate cantitatea de deseu emisa, sursa deseurilor si solutia oferita pentru eliminarea lor.

Investitii in bulevarde

Municipalitatea vrea sa investeasca peste sapte miliarde de euro pentru largirea bulevardelor care fac legatura cu autostrazile, pentru constructia unor pasaje supraterane, dar si pentru reabilitarea strazilor care nu au fost cuprinse in programul Marea Asfaltare din 2007. Totodata, subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat a propus un proiect de lege care prevede ca din comisiile rutiere locale sa faca parte un reprezentant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si unul de la SMURD. „Administratorii spatiilor publice nu gindesc, intr-adevar, ca atunci cind decid inchiderea unei strazi sau a unui drum pot sa se confrunte cu incendii, explozii si cu urgente medicale”, a declarat Raed Arafat. Primarul Adriean Videanu promite ca, pina la inceputul lui aprilie, toate marile bulevarde vor fi reabilitate, iar pina in primavara anului viitor, si celelalte strazi secundare administrate de municipalitate.

Pentru mai multe informatii viziteaza Cotidianul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri