Agent Green a transmis subcomisiei parlamentare pentru Codul penal propuneri pentru definirea crimei ecologice si sugestii de agresiuni asupra mediului care sa fie sanctionate penal, a anuntat, joi, organizatia de mediu, potrivit NewsIn.
"Crima ecologica ar trebui definita drept orice incalcare de catre persoane fizice, juridice si de catre organizatii criminale a legislatiei de mediu si care are ca rezultat moartea sau prejudicierea grava a persoanelor, animalelor si plantelor", a declarat presedintele Agent Green, Gabriel Paun.
Lista de infractiuni de mediu propusa de Agent Green pentru Codul penal include si taierile ilegale de padure, otravirea apei, incendierea vegetatiei, aprinderea si folosirea focului in ariile naturale protejate, zoofilia, comertul cu specii de flora si de fauna protejate, vanatoarea din placere, depozitarea improprie a deseurilor periculoase si distrugerea spatiilor verzi.
De asemenea, organizatia vrea sanctionarea penala si pentru comercializarea de alimente si bauturi expirate, contaminate sau cu aditivi neautorizati, folosirea materialelor explozibile, a curentului electric si a troleelor de fund pentru pescuit, organizarea de lupte intre animale, cultivarea de organisme modificate genetic neautorizate, exploatarea animalelor salbatice la circ sau detinerea acestora in colectii personale, instigarea si complicitatea la crime ecologice savarsite cu intentie.
"Starea actuala a factorilor de mediu (aer, apa, sol) demonstreaza ca actualele sisteme de sanctionare nu sunt suficiente pentru a garanta respectarea in totalitate a legislatiei privind protectia mediului.
O astfel de respectare poate si trebuie consolidata prin definirea crimei ecologice si prin prevederea de sanctiuni penale pentru savarsirea de astfel de crime. Sanctiunile trebuie sa aiba un caracter descurajant mai ridicat pentru activitatile care provoaca daune semnificative aerului, solului, apei, faunei si florei", a mai spus Paun.
El a adaugat ca nerespectarea obligatiilor legale ale autoritatilor competente de a actiona poate avea acelasi efect ca un comportament activ si trebuie sa fie considerata infractiune. Uniunea Europeana a adoptat in decembrie 2008 Directiva privind protectia mediului prin intermediul dreptului penal.