Cote reduse ale poluarii, potrivit APMC Cluj-Napoca

Emisiile de poluanti gazosi din atmosfera se situaza la limite normale in judetul Cluj, arata masuratorile efectuate de Agentia pentru Protectia Mediului din judet, citate de Agerpres.

Masuratorile efectuate de APMC pentru a determina calitatea aerului la Cluj-Napoca si la Dej au evidentiat usoare depasiri ale valorilor limita la pulberi in suspensie si dioxid de azot. Astfel, 87,82% din emisii sunt cauzate de arderile din industria de prelucrare, 4,09% provin din alte procese de productie, 3,12% din transportul rutier, iar 0,03% rezulta de la instalatiile de ardere neindustriale.

Producatorii de placi ceramice Sanex si de mobilier Libertatea, precum si Autobaza de Autobuze au cele mai ridicate emisii de pulberi in suspensie din municipiul Cluj-Napoca. La Dej, cele mai importante surse de emisii de pulberi in suspensie sunt societatile Somes si Samux Mex SA, urmate de depoul de locomotive, dar in 2007 si in 2008 toate cele trei unitati au reusit reducerea considerabila a noxelor. In sona Turda – Campia Turzii, poluarea aerului cu pulberi sedimentabile este cauzata de traficul rutier intens si de activitatile agentilor economici Rigips si Holcim din Turda si Mechel din Campia Turzii. Totusi, in aceasta zona, nu s-au inregistrat depasiri ale cotelor.

Laboratorul APMC este dotat cu cinci cinci statii automate de monitorizare a calitatii aerului si cu o statie automata de monitorizare a radioactivitatii mediului. Locuitorii din Cluj-Napoca pot afla, zilnic, consultand afisajele de pe panourile electronice aflate in Piata Mihai Viteazul si in incinta Primariei date referitoare la calitatea aerului.

Calitatea aerului din judetul Cluj este monitorizata permanent de APMC, care a efectuat, in luna ianuarie, 7.235 de analize, dintre care 70 pentru verificarea calitatii apei, iar 847 privind calitatea aerului. In scopul deducerii noxelor continute de precipitatii au fost realizate 133 de determinari, iar in privinta sonometriei – 51. Restul verificarilor au fost facute prin statia automata de monitorizare a radioactivitatii mediului.

Reducerea poluarii cauzate de autovehicule, cresterea suprafetelor cu spatii verzi, controlul santierelor de constructii, precum si realizarea unor proiecte de infrastructura la nivelul judetului sunt principalele obiective pe care le are in vedere, in acest an, Agentia pentru Protectia Mediului Cluj.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri