Cosurile de fum obturate si instalatiile de gaz improvizate fac victime

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (I.G.S.U) si E.ON Romania au demarat, in aceasta saptamana, a doua campanie comuna de informare si constientizare a populatiei din cadrul parteneriatului incheiat in luna septembrie a acestui an.

Campania nationala de informare si educatie preventiva R.I.S.C. „ Renunta. Improvizatiile sunt catastrofale!” isi propune sa avertizeze cetatenii cu privire la riscurile la care se expun, daca incalca regulile privind utilizarea instalatiilor electrice si a celor alimentate cu gaz, potrivit unui comunicat E.ON.

Ideea campaniei a plecat de la o realitate ingrijoratoare: in fiecare an sute de oameni devin victime, urmare a unor evenimente care se produc fie din cauza improvizatiilor facute la instalatiile electrice sau de gaz, fie din cauza obturarii cosurilor de fum.

Numai in primele 10 luni ale acestui an, 5.000 de locuinte au cazut prada flacarilor si 581 de persoane – 550 adulti si 31 de copii – au devenit victime ale incendiilor. De asemenea, in aria de responsabilitate a E.ON, in ultimii trei ani, peste 260 de persoane au fost grav afectate urmare a intoxicatiei cu monoxid de carbon, iar dintre acestea nu mai putin de 67 de persoane si-au pierdut viata prin asfixiere.

Cauza principala a acestor evenimente tragice a fost utilizarea unor surse de incalzire alimentate cu gaze naturale, racordate la cosuri de fum necuratate sau infundate, improvizate, construite necorespunzator sau chiar folosirea unor aparate de incalzire improprii, deteriorate sau neracordate la cosuri.

„Gravitatea evenimentelor, precum si incidenta ridicata a acestor cazuri ne-a determinat ca, pe langa activitatea de prevenire pe care o desfasuram in mod curent, sa ne implicam impreuna cu partenerul nostru E.ON Romania, intr-o noua campanie de informare menita sa reduca numarul acestor evenimente catastrofale”, a declarat general de brigada Dr. Ioan Bas, Inspector General al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (I.G.S.U).

„Intr-un fel sau altul, fiecare dintre noi suntem responsabili pentru siguranta familiilor noastre. Nu putem sa ii expunem pe cei dragi la situatii de risc, iar pentru a evita incidente grave nu trebuie decat sa respectam o regula simpla : orice interventie la instalatia electrica sau de gaz trebuie sa fie realizata numai de catre de persoane sau firme autorizate. In plus, orice problema sesizata la aceste instalatii trebuie semnalata distribuitorului de gaz sau electricitate, prin intermediul Dispeceratelor de urgenta”, a spus Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania.

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Ultimele știri