Columbia si Costa Rica se numara printre primele zece natiuni ale lumii pentru performantele politicilor de mediu, informeaza Environmental News Network.
Indexul Perfornantelor de Mediu 2008 (EPI), realizat de universitatile Yale si Columbis, a fost prezentat saptamana trecuta la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elvetia. Costa Rica se afla pe locul cinci, iar Columbia pe noua, in spatele Norvegiei, Suediei si Elvetiei. In 2006, in primul EPI, Costa Rica se afla pa pozitia 15, iar Columbia pe 17.
"Ocupand locul noua dintre cele 149 de tari ale lumii si locul al doilea in America, dupa Costa Rica, este o mare realizare pentru Columbia", a declarat Marta Pizano, biologist columbian care a primit anul trecut cel mai mare premiu din partea Agentiei de Protectie a Mediului din SUA.
EPI evalueaza succesul protectiei mediului in functie de doua variabile: reducerea impactului problemelor de mediu asupra sanatatii umane si promovarea ecosistemelor puternice si a managementului natural de resurse.
Indexul masoara 25 de indicatori din sase arii diferite: sanatatea mediului, poluarea aerului, apa, productivitatea resurselor naturale, biodiveristate si habitat, schimbari climatice.
Costa Rica are cele mai bune punctaje la combaterea poluarii atmosferice, tratarea apelor, impaduriri si a obtinut scoruri mari si pentru reducerea intensitatii carbonului industrial. Aceasta tara isi propune sa ajunga la o crestere industriala fara carbon prin investitii in conservarea energiei si in tehnologiile curate, realizand mai multe politici pentru reducerea emisiilor.
Columbia sta foarte bine la sectorul forestier, piscicol, culturi si reducerea nivelului de ozon de la nivel local, gaz poluant produs in urma activitatilor umane care duce la grave probleme de sanatate. Performanta imbunatatita in acest ultim caz este unul dintre principalele motive care au dus la pozitionarea tarii in primele zece, este de parere Jorge Sainchez, coordonator nation al Unitatii tehnice de ozon din cadrul Ministerului columbian la Mediului. Columbia a redus consumul national de susbstante care elibereaza ozon cu 86% intre 1995 si 2007.
Foto: casacreole.com