Ţara care funcționează cu energie regenerabilă de mai bine de 100 de zile. Cum reușește

Astăzi este a 114-a zi în care Costa Rica își asigură energia necesară exclusiv din surse regenerabile, consecutiv, potrivit Treehugger. Mica țară din America Centrală se bazează pe un mix format din hidroenergie, energie eoliană, solară și geotermală.

costa rica hidrocentrala energie regenerabilă

Anul trecut, Costa Rica și-a asigurat 99% din energie din surse regenerabile. A înregistrat 285 de zile în care a funcționat fără combustibili fosili. Prin urmare, este foarte posibil ca anul acesta sa obțină un nou record.

Cum reușește Costa Rica să obțină energie regenerabilă

Costa Rica se bucură de un relief și un climat unic. Are numeroase râuri și înregistrează frecvent ploi torențiale. Prin urmare, și-a dezvoltat un sistem de hidrocentrale capabile să furnizeze o mare parte din energia necesară (aproximativ 80%). Mixul energetic este completat de energia geotermală (15%), solară, eoliană și din biomasă.

Autoritățile și-au propus să renunțe complet la combustibili fosili în termen de 5 ani. Obiectivul ar putea fi realizat chiar mai rapid, dacă luăm în calcul investițiile masive în infrastructura energiilor regenerabile și evoluția climatului, spun cei de la Inhabitat.

Investițiile nu sunt însă noi. Se fac încă din 1950, când autoritățile au înființat Instituto Costarricense de Electricidad. Scopul acestui institut era întocmai să găsească metode prin care să genereze suficientă energie pentru a alimenta întreaga țară.

Strategia de energie regenerabilă, problematică

Într-un an cu un climat obișnuit, hidrocentralele din Costa Rica pot asigura mare parte din energia necesară. Însă, când este secetă, țara trebuie să-și porneacă generatoarele. S-a întâmplat în 2012 și 2013. În 2014, cantitatea de precipitații a revenit la normal.

Specialiștii în schimbări climatice avertizează că astfel de fenomene vor fi din ce în ce mai frecvente. Prin urmare, producția de hidroenergie ar putea deveni fluctuantă. Ministrul Mediului din Costa Rica are însă o soluție: să construiască și mai multe hidrocentrale.

costa rica hidrocentrala energie regenerabilă
Foto: The Jaguar Project

Activiștii de mediu susțin că o astfel de strategie va distruge și mai mult habitatele naturale. În construcția hidrocentralelor, se intervine asupra cursurilor naturale ale râurilor. Intervenția afectează migrația peștilor, a jaguarilor și a altor specii pe cale de dispariție. De asemenea, populația din zonă este adesea strămutată.

costa rica jaguar energie regenerabilă
Foto: The Jaguar Project

 

spot_img

Ultimele știri