Criza coronavirusului ar putea provoca cea mai mare scădere a emisiilor CO2 de la al Doilea Război Mondial încoace

Emisiile de dioxid de carbon ar putea scădea enorm în cursul acestui an, probabil cea mai importantă scădere în volumul de emisii poluante de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent, din cauza încetinirii economiei globale pe fondul pandemiei de coronavirus, spune şeful unei reţele de oameni de ştiinţă care fac estimări privind poluarea, potrivit Reuters.

Rob Jackson, preşedintele reţelei Global Carbon Project, care produce estimări anuale cu privire la poluarea cu dioxid de carbon, a precizat că emisiile de carbon la nivel planetar ar putea scădea cu peste 5% – o primă scădere după cea de 1,4% înregistrată după criza financiară din 2008.

„Nu aş fi deloc surprins să constat o scădere de 5% sau chiar mai mult în emisiile de dioxid de carbon din acest an, ceva ce nu s-a mai văzut de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Nici măcar prăbuşirea Uniunii Sovietice, nici diferitele crize bancare şi petroliere din ultimii 50 de ani nu au afectat emisiile (de CO2) în modul în care o face această criză”, a declarat Jackson, profesor la Universitatea californiană Stanford.

Aceasta pare să fie singura parte bună a crizei prin care trecem, în condiţiile în care climatologii au avertizat guvernele lumii că emisiile globale trebuie să înceapă să scadă cel mai târziu din 2020, pentru a limita impactul încălzirii globale.

Experţii însă mai avertizează că în absenţa modificărilor structurale, scăderea emisiilor provocate de coronavirus va avea un impact minor asupra concentraţiilor de dioxid de carbon care s-au acumulat în atmosferă de-a lungul ultimelor decenii.

„Această scădere nu este provocată de schimbări structurale şi, imediat ce restricţiile privind izolarea vor fi înlăturate, mă aştept ca (volumul) emisiilor să urce din nou până la valorile dinainte de criză”, susţine şi Corinne Le Quéré, climatolog de la Universitatea Angliei de Est.

După ce emisiile mondiale de gaze cu efect de seră au scăzut în urma crizei financiare globale din 2007-2008, au înregistrat o recuperare de 5,1% după aceea, potrivit lui Jackson.

Această scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră a început din China, unde s-a înregistrat o reducere cu aproximativ 25% a emisiilor poluante în urma închiderii fabricilor şi a restricţionării circulaţiei oamenilor şi bunurilor din cauza epidemiei de coronavirus. Între timp, valorile de poluare din China au revenit la nivelul de dinainte de criză.

Un raport ONU publicat în luna noiembrie ajungea la concluzia că volumul emisiilor ar trebui să scadă, în medie, cu 7,6% pe an pentru atingerea celui mai ambiţios obiectiv al Acordului de la Paris – o creştere a mediei temperaturilor globale care să nu depăşească 1,5 grade Celsius.

Pentru că lumea este dependentă de combustibilii fosili pentru 80% din energia sa, prognozele privind emisiile sunt adesea bazate pe proiecții pentru creșterea economică globală.

Luna trecută, Glen Peters, director de cercetare al Centrului pentru Cercetări Climatice Internaționale din Oslo, a prezis că emisiile de carbon vor scădea între 0,3% și 1,2% în acest an, folosind prognoze mai mari și mai mici de creștere a PIB-ului global din OCDE.

Câteva zile mai târziu, Breakthrough Institute, un centru de cercetare din California, a esimat că emisiile vor scădea cu 0,5-2,2%, bazându-și calculele pe prognozele de creștere ale JP Morgan și presupunând că economia globală se va redresa în a doua jumătate a anului.

„Estimările noastre indică faptul că partea bună a pandemiei este extrem de volatilă”, a declarat Seaver Wang, un analist pentru climă și energie din institut. „Este ca și cum ne-am întoarce în timp și am emite aceeași cantitate ca și acum câțiva ani – ceea ce era deja prea mult. În marea schemă a lucrurilor, nu face nicio diferență”.

Odată ce guvernele lansează pachete gigantice de stimulare pentru a opri colapsul economiilor, investitorii urmăresc acum să vadă cât iau în considerare Statele Unite, iar China, Uniunea Europeană, Japonia și alții surse de energie cu emisii mai scăzute.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri