Coronavirus. Colectorii de excremente de liliac din Thailanda nu se lasă impresionaţi de Covid-19 şi continuă activitatea

Locuitorii unui sat din Thailanda care îşi câştigă existenţa adunând excremente de liliac din peşterile din apropiere, pe care apoi le vând fermierilor ca îngrăşământ, nu sunt impresionaţi de sugestia unei părţi a comunităţii ştiinţifice, conform căreia originea noului coronavirus ar putea fi legată de lilieci, scrie Reuters.

Originea noului coronavirus, ce a apărut în China la sfârşitul anului trecut, nu a fost încă elucidată, însă unii cercetători sunt de părere că acest virus ar proveni de la lilieci şi a ajuns la oameni după ce a avut drept gazdă intermediară un alt animal.

Însă această posibilă legătură nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru Jaew Yaemjam, care trăieşte din banii pe care îi obţine adunând guano în provincia thailandeză Ratchaburi (vest), deşi acest regat din surd-estul Asiei a înregistrat deja 114 infectări cu noul coronavirus şi un deces.

„Nu, nu-mi fac griji pentru că virusul nu provine de aici”, a declarat Jaew, 65 de ani, unul dintre sătenii care adună guano în fiecare seară, dintr-o peşteră aflată în apropierea unui templu budist, la Wat Khao Chong Phran.

Culegătorii de guano lucrează în timpul nopţii, când coloniile de lilieci părăsesc peşterile în căutarea hranei. Plata pentru o găleată plină de guano este de aproape 1 dolar.

„Guano ar putea avea diverse boli”, a spus Pikul Temket, un oficial de sănătate din provincie. „Cu toate acestea, l-am strâns în fiecare săptămână, așa că peștera noastră este considerată a fi destul de curată”.

Unii dintre ei trăiesc din această activitate de câteva decenii şi povestesc că nu s-au îmbolnăvit niciodată.

„Adun guano de 40 de ani şi nu am fost niciodată bolnav. Folosesc doar o cârpă să-mi acopăr gura şi nasul. Nimic ieşit din comun”, a completat Jaew.

Colectarea de guano a început cu generații în urmă, când starețul de atunci al templului le-a cerut sătenilor să ajute la curățarea peșterii. În trecut, era folosit şi la producerea prafului de pușcă și a explozibililor. În prezent, xcrementele de liliac, bogate în azot, fosfat şi potasiu, sunt folosite de agricultori ca îngrăşăminte pentru diferite culturi agricole.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri