Corespondenta COP16: Tinta de emisii 50-50-50 prinde forma la Cancun

In 2050, pe glob vor fi 9 miliarde de oameni, cu 50% mai multi decat astazi. Pana atunci, ONU tinteste catre reducerea emisiilor de carbon cu 50%. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a numit aceasta tinta “50-50-50”.

Corespondenta de Raul Cazan, Cancun

Tinta nu va fi una cu caracter legal obligatoriu, insa va sta la baza tuturor negocierilor care se poarta la conferinta de la Cancun pe tema reducerii emisiilor.

“Avem nevoie de sustinere din partea tuturor, nu doar din partea guvernelor”, a declarat Ban Ki-moon, adaugand ca va fi alaturi de comunitatile locale si societatea civila in efortul lor de a-si provoca liderii sa isi asume responsabilitati ambitioase la summit.

Ban Ki-moon le-a amintit celor prezenti la COP16 ca, in urma cu aproape doi ani, ONU a implementat un program care analizeaza securitatea economica pe glob. Global Pulse, “un barometru al sanatatii pentru economia mondiala, este un sistem complet si eficient”, a explicat secretarul general al ONU. Noul barometru va analiza economiile ora de ora, pentru a preveni alunecarea intr-o noua criza economica.

„In zilele noastre, luam in calcul schimbarile climatice indiferent despre ce am discuta. Saracia, securitatea alimentara si energetica, securitatea resurselor de apa, iar acum chiar si pacea. Impactul schimbarilor climatice a devenit o sursa de conflict, iar daca nu venim cu masuri potrivite, se poate transforma intr-o criza si mai mare. Trebuie sa conectam toate aceste lucruri in favoarea securitatii si sa le abordam intr-o maniera cuprinzatoare.

Tinta noastra pentru 2050 este de a avea o dezvoltare globala sustenabila. Pana atunci, ne asteptam ca populatia sa ajunga la 9 miliarde de oameni, cu 50% mai multi decat in prezent, iar tot pana atunci trebuie sa ne reducem cu 50% emisiile de gaze cu efect de sera. Aceasta este provocarea <50-50-50> pe care trebuie sa o abordam si trebuie sa incepem chiar acum, la Cancun. Cred ca putem face asta”. – Ban Ki-moon

Chiar daca summit-ul COP16 de la Cancun nu se va incheia cu un acord global obligatoriu intre parti, au existat progrese importante in patru domenii: ajutorul financiar pentru oprirea despaduririlor, adaptarea la schimbarile climatice globale, diseminarea tehnologiei curate si mai ales, crearea fondului de finantare rapida destinat statelor sarace. Pana in 2012, fondurile de 30 de miliarde de dolari pot fi obtinute, a declarat Ban. Insa, pana in 2020, ajutoarele financiare trebuie sa ajunga la 100 miliarde de dolari. „Exista mai multe optiuni de a obtine aceasta suma. Este o provocare imensa, insa fezabila”, a declarat secretarul general al ONU.

Foto: Raul Cazan/2celsius.org
 

spot_img

Ultimele știri