Mai mult de un sfert dintre copiii mai mici de cinci ani mor, în fiecare an, din cauza mediilor poluate în care trăiesc, potrivit celui mai recent raport publicat de OMS.
Igiena precară, lipsa canalizărilor, apa provenită din surse nesigure și fumatul pasiv sunt cauzele pentru care 1,7 milioane de copii sub cinci ani mor în fiecare an. Potrivit raportului Moștenind o lume durabilă: Atlasul despre sănătate copiilor și mediu, cele mai comune cauze pentru care copiii cu vârste cuprinse între unu și cinci ani mor sunt pneumonia, diareea și malaria. Bolile ar putea fi prevenite dacă cei afectați ar avea acces la apă potabilă și la servicii sanitare.
Dr. Margaret Chan, directorul general al OMS, explică de ce poluarea îi afectează în special pe copiii sub cinci ani:
„Un mediu poluat este fatal mai ales pentru bebeluși. Atât sistemul imunitar și organele lor, aflate în dezvoltare, cât și corpurile și căile respiratorii nedezvoltate îi fac foarte vulnerabili la poluarea din aer și din apă.”
Cele mai frecvente cauze pentru care mor copiii
Potrivit raportului, expunerea copiilor la poluare începe din pântecele mamei. Un mediu poluat crește riscul de apariție a nașterilor premature. Anual, 270.000 de copii mor din această cauză.
În plus, atunci când sugarii și preșcolarii sunt expuși la poluarea aerului și la fumatul pasiv, cresc riscurile apariției unor boli precum pneumonia. Potrivit datelor OMS, 570.000 de copii sub cinci ani mor anual din cauza acestei boli.
Astmul este altă boală, cauzată de poluare, de care copiii pot suferi de-a lungul vieții. Totodată, expunerea la poluarea aerului poate crește riscul apariției bolilor de inimă, a accidentelor vasculare cerebrale și a cancerului.
De asemenea, potrivit aceleiași surse, 360.000 de copii mai mici de cinci ani mor din cauza diareii, un rezultat al lipsei accesului la apă potabilă, servicii sanitare și igienă. Malaria ucide 200.000 de copii, din aceeași categorie, în timp ce alți 200.000 de copii mor, în fiecare an, otrăviți sau înecați.
44% dintre cazurile de astm la copii au legătură cu poluarea mediului
Potrivit OMS, cantitatea de deșeuri electronice va crește cu 19% până în 2018 și va ajunge la 50 de miliarde de tone. DEEE, cum ar fi telefoanele vechi nereciclate, îi expun pe copii la toxine care le pot cauza deficit de atenție, reducerea inteligenței, boli de plămâni și cancer.
În plus, odată cu schimbările climatice, nivelul dioxidului de carbon și al temperaturilor crește. Acest lucru, susține OMS, favorizează apariția polenului, care este asociat cu apariția astmului la copii.
„La nivel global, între 11 și 14% dintre copiii de cinci ani suferă de astm. Estimăm că 44% dintre aceste cazuri au legătură cu mediul poluat. Poluarea aerului, fumatul pasiv, mucegaiul interior și umiditatea înrăutățesc mai tare starea copiilor care suferă de astm”, potrivit reprezentanților OMS.
Nu în ultimul rând, susține OMS, copiii sunt expuși la chimicalele din apă, mâncare și obiectele din jurul lor. Plumbul, mercurul și poluanții organici persistenți ajung în lanțul alimentar. OMS avertizează că expunerea la aceste substanțe afectează dezvoltarea creierului la copii.