Studiu: creșterea copiilor lângă spații verzi le reduce riscul de afecțiuni psihice cu până la 55%

Copiii crescuți lângă spații verzi au un risc cu până la 55% mai redus de a dezvolta afecțiuni psihice la maturitate, conform unui nou studiu danez care confirmă efectele semnificative ale naturii asupra sănătății psihice.

Cercetătorii au utilizat o bază de date care monitorizează sănătatea mentală, statutul socioeconomic și locul de reședință începând cu momentul nașterii ale danezilor, comparând riscul dezvoltării a 16 boli psihice diferite ca adult cu cât de multe spații verzi au înconjurat locuințele fiecărui copil.

Luând în considerare informații despre venitul anual, istoricul lucrului și nivelul de educație, cercetătorii au putut estima contribuția spațiilor verzi în contrast cu statutul socioeconomic al părinților și al cartierului.

Cercetătorii au descoperit că traiul lângă un spațiu verde în copilărie reduce riscul de boli psihice între 15% și 55%, depinzând de tipul de boală. Dizabilitățile intelectuale și bolile schizoafective nu au fost influențate în niciun fel, însă afecțiuni ca alcoolismul au fost asociate cu lipsa accesului la spații verzi în copilărie.

Doctorii din Scoția pot prescrie acum plimbări în natură

Kristine Engemann, co-autor al studiului, a explicat că efectele spațiilor verzi sunt cu atât mai puternice cu cât copiii sunt mai des expuși la ele.

Cercetătorii spun că nu pot trage o concluzie pe baza rezultatelor, însă alte studii mai vechi arată că timpul petrecut în natură are numeroase efecte pozitive asupra sănătății umane, cum ar fi reducerea riscului de diabet de tip II și boli ale inimii, reducerea stresului și a anxietății, precum și îmbunătățirea sistemului imunitar.

Alte studii au arătat că timpul petrecut în natură ajută la reducerea inflamației, îmbunătățește memoria de scurtă durată și puterea de concentrare și reduce riscul de moarte prematură.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri